Pepparkaksskinka med blåmögelostsås
10h 30min (varav 30min aktiv)
20
Lätt
Ingredienser
Garnering
- 1 dl senap
- 150 g pepparkakor
Blåmögelostsås
- 150 g blåmögelost
- 2 dl grädde
- 0.5 tsk grovmald svartpeppar
Instruktioner
Ta en färsk skinka (ej fryst) i rumstemperatur cirka 5 timmar innan tillagning. Skinkans innertemperatur bör vara cirka +10 grader innan den sätts i ugnen.
Värm ugnen till 200 grader. Ta skinkan ur förpackningen. Lägg i stekpåse och placera den i ugnen med svålsidan uppåt. Stek i 200 grader i 30 minut, minska temperaturen till 100 grader och stek skinkan i 1,5–2 timmar per kilo vikt. Ta ut den ur ugnen när innertemperaturen visar 74 grader. För en mer välstekt skinka, kan mätaren gå till 83 grader.
Låt skinkan vila i cirka en timme efter tillagning, antingen i stekpåsen eller täckt med folie.
Avlägsna nätet, svålen och en del av ytfettet med vass kniv. Placera skinkan i en ugnsform.
Hacka pepparkakorna grovt med kniv.
Pensla skinkan med senap och strö över pepparkaksbitarna. Griljera skinkan i 250 grader i 3–5 minuter. Håll ett öga på ytan så den inte bränns.
Gör sås på blåmögelost. Mät upp grädde i en kastrull och smula ner osten. Spara eventuellt lite ost till garnering om du vill. Låt osten smälta under omrörning. Smaka av med svartpeppar.
Tips
Om du vill kan du också steka skinkan utan stekpåse. Lägg den då på ett galler med en djup ugnsplåt under, som är fylld med vatten. Vattnet förhindrar fettet från att bränna fast i plåten.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 150 g | |
---|---|---|
Energi | 1049 kJ / 252 kcal | 1574 kJ / 377 kcal |
Fett | 16.4 g | 24.5 g |
- varav mättat fett | 6.9 g | 10.3 g |
Kolhydrat | 2.9 g | 4.4 g |
- varav sockerarter | 1.6 g | 2.3 g |
Protein | 24 g | 36 g |
Fiber | 0.2 g | 0.2 g |
Salt | 2.3 g | 3.5 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.