Stekt secreto med svampsås

Paistettu possun secreto ja metsäsienikastiketta

Lantgrisens secreto är en saftig bit av inhemskt kvalitetskött. Stek köttet helt i stekpanna eller bryn lätt och låt ugnen göra jobbet med intryckt matlagningstermometer. Måltiden kompletteras av en saftig svampsås och potatis på det sätt du själv gillar.

3 30

Ingredienser

Stekt secreto
  • 1 pkt Snellman secreto av lantgris
  • 1 - 2 msk olja eller smör för stekning
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
Svampsås
  • 200 g rengjord skogssvamp
  • 1 st lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 dl matgrädde
  • 0,5 dl vatten eller buljong
  • 0,5 - 1,0 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
Dessutom
  • 3 portioner potatis i den form du själv gillar

Stekt secreto med svampsås — Gör så här

Stekt secreto
  1. På stekpanna: Tag köttet i rumstemperatur 0,5 - 1 timme innan tillredning. Stek köttet på het panna och på båda sidorna några minuter i olja eller smör, innan du sänker temperaturen. Lite beroende på tjockleken på din köttbit och effekten på din spis kan du spela med en gaffel på 5-8 minuter per sida.
  2. På stekpanna och i ugn: Du kan också snabbt bryna en vacker yta åt biten, ca. 2 minuter per sida och efter det överföra secreton i ugn. Sätt biten i en ugnssäker form och placera en matlagningstermometer mitt i biten. Låt vila i 150-gradig ugn i ca. 10 minuter eller tills innertemperaturen når 68 grader (processen fortsätter ännu i folie).
  3. Linda in i folie och låt dra 5-10 minuter. Köttets slutliga temperatur borde då landa i närheten av 70 grader, som är rekommendationen för griskött.
  4. Skär tunna skivor längs med fibrerna och krydda vid behov med lite salt och svartpeppar. Servera med en fyllig svampsås och t.ex. pommes noisettes.
Svampsås
  1. Rengör och vid behov finhacka svampen. Du kan använda svampar enligt tycke och smak, men använd inte svampar du inte kan identifiera.
  2. Lägg svamparna i en torr, varm panna och låt svamparna stekas tills vätskan som uppstår försvunnit.
  3. Tillsätt en gnutta smör, finhackad lök och vitlök. Krydda med salt och peppar. När löken och svampen börjar få färg tillsätter du grädde och vid behov ännu buljong eller vatten. Låt såsen koka upp, smaka av och servera direkt.
Dessutom
  1. Komplettera portionen med potatisprodukt, antingen fransk potatis, noisettes eller dylika. Tillred i ugn eller airfryer.
Biffar-Snellman

“En bra biff är mör och saftig. Till våra biffar används alltid finländsk gris och nöt från våra egna familjegårdar. Köttet skärs för hand och inget vatten tillsätts. Här finns biffar för alla smaker.”

Ove, produktutvecklare

Rate

Dela

Kommentarer