Hoppa till innehållet
Jauhemaksapihvejä eri tapaa

Malda leverbiffar, blomkålsris och kokosplättar – smaklig måltid!

Jag gjorde leverbiffar åt en hel armé härom kvällen, mina barn älskar leverbiffar med lingonsylt, och det gör jag också. Lever är billig mat, tyvärr blir det bara för sällan gjort något av lever. Jag vet nog också orsaken, men jag vågar knappt ens avslöja den. Nog är det ganska genant, men det finns inget annat livsmedel som är så skrämmande som lever. Den gungar och för oväsen när man ska skära i den, och är det obehagligaste som jag vet.

Jag kan bara inte röra i en hel leverbit, för att inta tala om att skära den i bitar. Jag samlade ändå all min kraft och med ögonen nästan stängda hällde jag leverbitarna direkt ur paketet i hushållsassistenten. Maskinen hostade till ett par gånger, eftersom man borde skära levern i bitar innan man sätter dit dem, men jag klarar inte av det. Efter bara några minuter hade jag ändå ett kilo mald lever. Provköket kunde starta sina experiment. Traumatiskt liv det här!

Leverbiffar på flera olika sätt, traditionellt, enligt svenskt recept och åt LCHF:are

Traditionella leverbiffar
400 g nöt lever
4 medelstora potatisar
1 lök
2 ägg
vitpeppar
salt
smör till stekningen

Om du har en hel leverbit kan du mala den i hushållsassistenten. Skala potatisen och löken, riv på ett rivjärn. Blanda alla ingredienserna och stek i smör i en stekpanna.

Leverbiffar med maletkött
200 g nöt lever
400 g stekmaletkött
5 anjovisar
3 ägg
0,5 dl grädde
2 ägg
salt
pepparblandning

smör till stekning

Om du har en hel leverbit kan du mala den i hushållsassistenten. Skala löken, riv eller sätt med levern i hushållsassistenten. Blanda alla ingredienserna och stek i smör i stekpanna. Själv var jag lite lat och stekte dessa i ugn i 225 grader i ca 20 minuter.

LCHF-leverbiffar

400 g nöt lever
1 lök
en bit kålrot (om du vill)
2 ägg
0,5 dl gärdde
vitpeppar
salt
smör till stekning

Om du har en hel leverbit kan du mala den i hushållsassistenten. Ta en bit kålrot, skala löken och riv dessa på ett rivjärn. Blanda alla ingredienserna och stek i smör. Detta recept kan du väl göra utan kålrot, men då är leversmaken ganska stark.

Blomkålsris
Riv blomkålen med rivjärnets grövsta del. Du kan tillreda ”riset” genom att koka några minuter i saltat vatten eller steka i stekpannan. Själv steker jag blomkålen i smör några miuter tills ”riset” fått lite färg och är al dente.

Kokosplättar

3 ägg
2 dl grädde
1 dl kokosflingor
1 dl mandelmjöl
salt
vaniljkrydda
(sötningsmedel vid behov)

Om du vill kan du mala kokosflingorna med hushållsassistenten för att få finare konsistens. Blanda alla ingredienserna och låt svälla en stund. Stek plättarna och servera med grädde och bär.

Diet och motion

Jag väntar redan ivrigt på våren, skulle så gärna ta på mig träningsskorna och springa på asfalt. Vårens första länk är alltid den bästa, bar asfalt under och solen som skiner. Vilken glädje! På vintern springer jag inte för jag har två vänsterben och jag hålls helt enkelt inte att stå upprätt i snödrivorna. Det blir en lååång väntan på våren, och tills dess består min motion av Zumba, BodyCombat och snöskottning. Snö, vinter och jag passar inte alls ihop!

Övergången från fasta till LCHF har gått över förväntan. Jag försöker tillreda mångsidig mat som passar åt hela familjen. Min våg är den envisare av oss två, men nog måste den ge vika lite grann, hela  gram! Som tur har vi vardagen här igen, vi kämpar vidare.

Mot våren!