Hoppa till innehållet
Periaatteena korkea lihapitoisuus

Vadå kötthalt?

I mitten av etiketten på Snellmans charkpaket finns ett nummer, som är tydligt utmärkt. På helköttsprodukterna är talet alltid lika stort eller större än 80 %. Detta tal har fått sin paradplats med avsikt. Det är en viktig sak för oss. Det handlar givetvis om kötthalten.

På sista tiden har rubrikerna i media behandlat de charkprodukter som säljs i Finland och deras innehåll. Det har talats  mycket om att kötthalten för charkprodukter som säljs på vissa marknader är mycket låg. Därför är kötthalten kanske ännu mer aktuell än tidigare.

Hos Snellman är kötthalten åtminstone 80 %

Vi är stolta över att kötthalten i alla helköttsprodukter är åtminstone 80 %. På grund av detta kan vi till exempel tillverka våra produkter utan smakförstärkare, som natriumglutamat E621. När det finns mycket kött i produkten, så behövs det inga tillsatsämnen som förstärker smaken. Snellmans helköttsprodukter är till exempel Smörgåsskinka, Extramör Skinka, Tunntunn Nötstek och Tunntunn kokt skinka. Men varför innehåller helköttsprodukterna annat än kött?

När man tillverkar helköttsprodukter så behövs salt, vatten, kryddor samt ingredisenser som är viktiga för strukturen och produktsäkerheten. Alla dessa garanterar en mör och saftig charkprodukt – som givetvis är tillverkad på rätt sätt. Salt ger produkten smak och förbättrar hållbarheten. Vattnet gör charken saftig, eftersom det avdunstar under mogningen, men vatten används väldigt sparsamt hos oss.

Köttiga men lätta charkprodukter

Till helköttsprodukterna används fettfattigt kött, som skinka, stek och filé. På det sättet får vi köttiga, men lätta charkprodukter. På grund av den höga kötthalten i Snellmans helköttsprodukter, så är fettprocenten endast 1–3 %. Vi gör mycket arbete för att utveckla våra produkter. Utvecklingen berör inte endast nya produkter, utan också redan existerande produkter förbättras ständigt. Vi har principer, och en hög kötthalt är en sak som vi inte prutar på. 

Visste du att:

– Kötthalten i Snellmans helköttsprodukter är åtminstone 80 %.
– Snellmans populäraste helköttsprodukt är Smörgåsskinka!
– Snellmans Smörgåsskinka har tillverkats sedan år 1972 – enligt samma recept!