Siirry sisältöön

Lohikosket laajentavat hyvinvointi edellä: ”Täällä on niin hyvin hoidetut eläimet”

Huhtikuun lopulla Snellmanin Etelä-Pohjanmaan tuottajakentällä oli jälleen mahdollisuus juhlistaa avajaisia Jussi ja Sari Lohikosken tilalla Kurikassa. Loskakeleissä läpiviety lämminhenkinen ja sisällöltään laadukas tapahtuma veti paikalle tuottajia sankoin joukoin.

Teksti & kuvat: Antti Koivukangas

Snellmanin kenttäedustaja Mari Korkiakangas oli yhdessä laatuvastaavan eläinlääkärin Eva-Lina Sandellin kanssa järjestämässä tapahtumaa.

– Kyseessä on erittäin edistyksellinen ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia huomioonottava tila, joten tänne on hyvä tuoda vieraita. Nyt rakennettu pihaton laajennus on lähtenyt hyvin toimimaan ja teinivasikat ovat löytäneet sieltä paikkansa, kertoo Mari Korkiakangas tapahtuman alkumetreillä.

Lohikoskien navetan laajennus on valmis.

Itse tapahtumassa yhteistyökumppanit olivat vahvasti läsnä. Kumppanit tuovat omalla osaamisellaan arvokasta tietoa vieraille tilan toiminnasta.

Isäntäpari Sari ja Jussi Lohikoski päivystivät myös omilla tahoillaan päivän aikana. Lohikoskien tila on Jussin kotitila. Tilan viimeiset lypsävät poistuivat vuonna 2009, ja siitä lähtien perhetila on toiminut Snellmanin kasvattamona. Viime vuonna tila palkittiin Snellmanin toimesta hienoista tuotantotuloksista.

Jussi kertoi tapahtumassa kävijöille uusimman laajennuksen teknisestä toteutuksesta, investoinneista ja käytännön työstä, kun taas tuottaja-arjen ohessa kunnaneläinlääkärin virkaa Ilmajoella ja Kurikassa hoitava Sari emännöi omaa pistettä vasikoiden vastaanottopäässä.

Jussi kertoi vieraille navetan laajennuksesta ja toimivuudesta tihkusateen keskellä.

– Paljon on ollut keskustelua lääkitystarpeesta ja kuolleisuudesta. Meillä lääkitystarve selkeästi vähentynyt ja homma on menossa oikeaan suuntaan. Meillä on todellakin nähty huima vähennys ja se taas heijastuu kasvuun. Se kiinnosti, samoin käytännöt, että miten onnistuu, kertoi Sari, joka on Jussin kanssa hoitanut tilaa vuodesta 2020.

Sari valmistui eläinlääkäriksi Helsingistä vuonna 2019. Hän kykenee luonnollisesti hyödyntämään oppimaansa ja kokemuksiaan oman tilan touhussa.

– Olemme itse olleet Jussin kanssa mukana näissä vastaavissa tilaisuuksissa myös muilla tiloilla ammentamassa oppia hyvistä käytännöistä. Jussi myös soittelee hanakasti tuottajakollegoille ja itse saan paljon hyvää eläinlääkintänäkökulmaa oman siviilityöni kautta, Sari kertoo.

Lapualaislähtöinen Sari Lohikoski (os. Mäkelä) toimii myös Ilmajoen ja Kurikan kunnaneläinlääkärinä.

Lohikoskien tila on niin sanottu putkitustila, eli Lohikosket toimivat vastaanottavana kasvattamona pienelle valikoidulle määrälle maitotiloja, josta vasikoita tulee Kurikkaan noin kerran viikossa.

Vastaanottovaiheen tautisulku toimii moitteettomasti, kuljettajat eivät koskaan esimerkiksi käy navetan puolella, ja eläimet pääsevät vastaanottokarsinan kautta aloittamaan uutta arkeaan Lohiluoman kylässä hyvinkin saumattomasti.

Kortesjärveläiset Saku Syväjärvi ja Noora Talvitie olivat mukana Kurikassa vieraiden joukossa. Lohikoskien tila teki heihin vaikutuksen.

– Päällimmäisenä jäi mieleen se, että täällä on niin hyvin hoidetut eläimet. Näki selkeästi, että eläimet voivat hyvin ja saavat olla hyvissä tiloissa. Tuo laaja ulkoilumahdollisuus on hieno ratkaisu. Eläimet pääsevät vapaasti pihalle jaloittelemaan, kertoi Noora.

Vanha konehalli toimi loistavasti kokoontumispaikkana ja lounasravintolana päivän aikana.

Sakun ja Nooran oma tila Kortesjärvellä palkittiin vuoden 2023 osalta hyvistä naudanlihan tuotantotuloksista, mutta hyvääkin voi aina parantaa.

– Näistä tilaisuuksista saa kyllä aina mukaansa uutta intoa ja uusia ideoita. Oli kiinnostavaa nähdä hyviä ratkaisuja siihen, miten jaloittelutarhat voi rakentaa fiksusti ja helposti aika pienelläkin budjetilla, myös vasikka-appeesta ja sen teosta kiinnostunut Saku totesi.

Sari ja Jussi Lohikoski ovat huomanneet isoja hyötyjä tilalla eläinten ulkoiluun liittyen. Eläimet pääsevät vapaasti vuoden ympäri jaloittelemaan rakennuksen ulkopuolelle aidatulle alueelle ja lumi ja hiekka puhdistaa sorkat tehokkaasti siinä samalla.

– Huonon sorkkaterveyden seuraukset ovat monesti kipua ja mahdollista sairastelua, joka taas voi johtaa huonoon syöntiin ja juontiin mikä taas heikentää kasvutulosta. Lähtökohta kaikessa on, että hyvinvoiva eläin tuottaa paremmin, täsmentää Sari.

Uteliaat eläimet pääsevät vapaasti ulkoilemaan Lohikoskien tilalla Kurikassa.

Pitkän päivän päätteeksi vierailevat tuottajat, isäntäväki, yhteistyökumppanit ja Snellmanin väki pääsivät runsaan lounaskattauksen äärelle, ja juttua riitti pitkälle virallisen ohjelman loppumisen jälkeenkin.

Snellmanin puolesta Eva-Lina Sandell myhäili tyytyväisenä niputtaessaan yhteen päivän antia.

– Olihan tämä aivan huippuhauska päivä. Tuottajat viihtyivät täällä pitkään ja väen runsaus yllätti iloisesti. Liekö ollut tämän takatalven ”ansiota” kun ei tässä loskassa varmaan tilalla oikein mitään pystynyt tekemään, hän naurahtaa.

– Jos vielä sen verran lisään, niin osoittaahan tämä, että näitä tapahtumia tarvitaan. Palaute vastaavista tilaisuuksista on yleensä positiivista, ja henki on se että ”yes, näitä lisää”. Tuottajille ja meille on todella arvokasta kokoontua tasaisin väliajoin ja vaihtaa ajatuksia ja ideoita. Näin pystymme kehittämään ketjumme toimintaa, Sandell linjaa.

Lohikoskien tilan avajaisien tunnelmiin pääse tutustumaan Herra Snellmanin Instagram-tilin tarinoiden kohokohtien kautta – klikkaa tästä!