Joulukinkku grillissä savustettuna? Miksipä ei!
Jos jouluna on käytettävissä tarpeeksi iso grilli ja ripaus seikkailumieltä, joulukinkun voi uunissa paistamisen sijaan myös grillata kypsäksi. Lue mm. Kokkisodasta ja MasterChefista tutun kokki Sirly Ylläsjärven vinkit joulukinkun kypsentämiseen ja savustamiseen grillissä.
- Sulata kinkku ohjeiden mukaan ja nosta huoneen lämpöön muutama tunti ennen grillausta. Kaikki liha on hyvä kypsentää niin, ettei se ole aivan jääkaappikylmää.
- Esilämmitä grilli 135-150 asteiseksi. Lämmön tulee olla epäsuora, eli kaasussa käytetään niitä polttimia, jotka eivät suoraan osu kinkkuun. Briketit asetellaan pallogrillin sivuille.
- Laita savustuspaloja 6 kpl likoamaan veteen 30 minuutiksi ennen grillauksen aloitusta (suosittelen omenapuuta).
- Snellmanin juhlakinkut tehdään perinteisellä menetelmällä, jossa kinkkujen annetaan levähtää harmaasuolauksen jälkeen vuorokausi ennen pakkaamista. Näin ylimääräinen suolaneste valuu kinkuista, eivätkä ne kutistu paiston yhteydessä liikaa.
- Suosittelen käyttämään foliopaistovuokaa grillissä, näin suojaat grillin isommalta rasvalta ja sotkulta.
- Asettele savustuspalat brikettien päälle tai kaasugrillissä valmistajan ohjeiden mukaan, esim. savustuslaatikkoon.
- Aseta kinkku grilliin keskelle, epäsuoralle lämmölle. Grilli ei saa olla liian kuuma, muuten liha kuivuu.
- Täydellinen lämpötila on 130-150 astetta (jos ulkona on todella kova pakkanen, voi grillin alkulämpö olla 150-180 °C astetta).
- Jos sinulla on oikein iso kinkku, voit savustaa kinkkua grillissä n. 3 tunnin ajan ja laittaa sen sitten uuniin loppuajaksi.
- Kun kinkun sisälämpötila on 75-78 °C astetta, ota kinkku grillistä.
- Nosta rapea nahka pois kinkun päältä, kuorruta kinkku sinapilla ja hapankorppujauheella.
- Laita kinkku vielä takaisin grilliin hetkeksi tai sitten uuniin 200 °C asteeseen, jotta kinkun pinta paahtuu.
Makoisaa joulua!