Kovat ajat tuovat uusia haasteita mutta kasvattavat vastuuntunnetta, tekemisen iloa ja yhteishenkeä – näin Snellmanilla työskennellään poikkeusoloissa
Koskaan aikaisemmin Snellmanin kohta 70-vuotisen historian aikana eivät ulkoiset olosuhteet ole olleet niin haastavia kuin meneillään olevan globaalin pandemian aikana. Näissä erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa koko kotimainen elintarvikeketju jatkaa kuitenkin puurtamista, jotta suomalaisille riittää ruokaa.
Jokainen lenkki tässä ketjussa on yhtä tärkeä varmistamassa, että kaikki toimii. Rutiineista huolehditaan, tehdään tarvittavia muutoksia ja mietitään miten toimintaa voisi jatkuvasti parantaa.
Tavoitteena on koko ajan ylläpitää tuotantotahtia, joka vastaa vähittäiskaupan kohonneeseen kysyntään – tinkimättä tuumaakaan elintarvikehygieniasta, henkilöstön työkyvystä tai hyvinvoinnista.
Kaikki alkaa tilalta
Koko toiminnan perustana ovat suomalaiset perhetilat. Ja tällaiset ajat vahvistavat, että tukeutuminen ainoastaan kotimaisiin raaka-aineisiin on tehnyt Snellmanin toiminnasta vähemmän haavoittuvan.
Juuri näissä olosuhteissa olemme huomanneet kuinka arvokas asia kotimainen alkutuotanto meille on. On myös ollut ilahduttava huomata kuinka kuluttajien arvostus ja ymmärrys tuottajia kohtaan on noussut entisestään.
Ähtävällä koettiin keskiviikkona herkkä hetki, kun kuljettajamme Tom Grankulla vieraili viimeistä kertaa Göran Backmanin sikalassa. Göran on päättänyt laittaa sianlihantuotannon kannalta pillit pussiin 44:n tuottajavuoden jälkeen.
– En minä eläkkeestä vielä tiedä. Kyllä tässä varmaan vielä joku vuosi viljellään maita, kuuluivat Göranin terveiset.
Suomalaiset tuottajat elävät tällä hetkellä kovan paineen alla, mutta pitävät hyvää henkeä yllä ihailtavalla tavalla. Seuraamalla esimerkiksi #KunnonPerhetila -aihetunnistetta sosiaalisessa mediassa pääsee vilkaisemaan Snellmanilaisten tuottajien arkeen.
Näet muun muassa miten Janne Veijula tutustuu sikalan uusiin tulokkaisiin. Uudet tulokkaat ovat tapetilla myös Veikkolan Limousinin viimeisimmässä päivityksessä.
Etelä-Pohjanmaalla Sofia Erikssonin pojat Victor ja Vincent kävivät navetan puolella palloilemassa kotikoulun välitunnilla.
Monella tilalla lapset ovat luontainen osa perheen arkea – erityismaininnan saa Jonna Viitalan tytär Vilja, joka on reippaana auttamassa arjen askareissa.
maanteiden ritareilla pyörät pyöriVÄT
Myös Snellmanin eläinkuljettajien parissa hommat jatkuvat tuttuun tyyliin. Pedersöreläisen Björkin perheen isä Peter on ollut Snellmanin palveluksessa jo pitkän tovin ja myös hänen poikansa Fredrik ja Sebastian ovat liittyneet ajan mittaan mukaan perheyrityksen toimintaan. Epidemia-aikoina kuin myös tavallisempana aikana työtä riittää myös autojen pesemisessä, jotta korkeat hygieniavaatimukset täyttyvät.
Alahärmästä ponnistava Pauli Laakso on ahkera Instagramin ja YouTube:n hyödyntäjä ja pitää eläinkuljetusten välissä mieltä yllä valmistautuen toivon mukaan nurkan takana odottaavaan jokkis-kauteen.
Tuottajat luovat tiloillaan perustan koko yhtiön tekemiselle. Heidän arvokas työpanoksensa ketjun alkupäässä takaa kotimaisen raaka-aineen saannin Snellmanille Pietarsaareen. Vaikka pandemia ja varotoimenpiteet ovat ajaneet suuren osan Kuusisaaren toimihenkilöistä etätyöhön oli parkkipaikka perjantai-aamusta täynnä, kun aamuauringon ensimmäiset säteet osuivat kohdalle.
Tiesitkö muuten että Pietarsaaressa Snellmanin palveluksessa työskentelee noin 700 ihmistä?
TUOTANTO PUSKEE ETEENPÄIN
Snellmanin tiloissa hygieniavaatimukset ovat olleet aina kovia. Niistä huolehtivat sekä alan vaatimukset että oma, korkea vaatimustaso.
Tuotannossa on tehty kovasti töitä viime viikkojen aikana, kun suomalaiset ovat pysytelleet kotonaan. Ravintoloiden tilauskanta on hiipunut, kun taas kotitalouksien kulutus on noussut.
Tämä on luonnollisesti saanut tehtaan johdon harkitsemaan painopisteitä uudelleen, kun on jouduttu miettimään mitä tehdään, milloin tehdään ja kuinka paljon.
Henkilöstöä on tiedotettu huomattavasti normaalia enemmän, jotta he pysyvät ajan tasalla. He ovatkin ihailtavalla rauhallisuudella seuranneet uusia ohjeita ja ottaneet uusia käytäntöjä arkeensa mutisematta.
Kaikille on pikku hiljaa alkanut valjeta kuinka suuri vastuu juuri heillä on tällä hetkellä osana kotimaista elintarvikeketjua.
Myös lähettämö on tuntenut muutoksen tuulet nahoissaan. Vuorotyöhön tottuneet lähettämöläiset ovat paiskineet hommia kolmessa vuorossa pakaten tavaroita vastaamaan kasvanutta kysyntää. Poikkeusolojen alkuaikoina kysyntä suorastaan räjähti, mutta tämän viikon aikana meno on tasoittunut jonkun verran.
Tukitoimet tehdään osin etänä
Varsinaisen tuotannon ohella suuri osa Snellmanin lihajalostuksen toimihenkilöistä pyrkii tekemään osan työstään etänä tai on siirtynyt kokonaan etätöihin. Taustalla on luonnollisesti tartuntariskien minimointi.
Yrityksen tietotekniikan ammattilaiset ovatkin saaneet paiskia hommia oikein urakalla mahdollistaakseen mahdollisimman jouhevan työnteon myös muualla kuin konttorilla.
Etäkokousrutiinit, virtuaaliset kahvitauot ja kasvava sähköinen yhteydenpito hoituvat nyt monista kodeista Pietarsaaressa ja lähialueilla. Konstit ovat monet, kuten myös haasteet.
Työ suomalaisten ruuan varmistamiseksi jatkuu
Kuten ehkä huomaatte, viimeisten viikkojen aikana paljon on muuttunut mutta moni asia on myös ennallaan. Me haluamme ylläpitää tinkimätöntä laatua kaikessa tekemisessä, ulkoisista haasteista huolimatta.
Kun koko tämä ketju tekee tinkimättömästi työtä täyttääkseen tärkeän huoltovarmuusvelvoitteensa, voimme ylpeänä puskea eteenpäin.
– Poikkeustilanteessa ruuan kotimaisuus ei ole pelkkä mainoslause, kertoo Iltasanomat pääkirjoituksessaan.
Jos sinulla heräsi kysymyksiä toimintaamme liittyen näissä poikkeusoloissa, voit ottaa meihin yhteyttä Kuluttajapalvelun kautta.