Pelastetaan maailman tärkein ammatti
Suomalainen ruoka ei ole itsestäänselvyys. Sitä varten tarvitaan sitoutuneita tuottajia – yrittäjiä, jotka viljelevät pellot, kasvattavat eläimet ja korjaavat sadot. Kunhan heillä on edellytykset onnistua työssään. Onneksi meillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen.
Kysy tuottajiltamme
Kiinnostaako perhetilallisten todellisuus? Kysy tuottajiltamme, mikä sinua tällä hetkellä askarruttaa. Vastaukset parhaimpiin kysymyksiin näkyvät tässä kysyjän etunimellä. Vastaamme niihin myös sähköpostilla.
Kysymyksiä ja vastauksia
Kysymyksiin vastauksia antamassa tuottajamme Kaisa Honkaharju, Päivi Paulasaari ja Matti Marttila. Voit seurata heidän tilojensa arkea Instagramissa näistä linkeistä: Kaisa, Päivi, Matti.
Miten säilytät toivon ja positiivisen asenteen vaikeuksien keskellä? -Anu
– Tähän olen vastannut varmaan sata kertaa oman instagram tilini puolella. Ensiksi varmaan täytyy sanoa, että mulle on suotu hyvät positiiviset geenit :D. Yksi suuri syy on myös se että tykkään työstäni tosi paljon. Pyrin vaikuttamaan asioihin mihin pystyn ja niihin mihin en voi niin niitä on turha murehtia liiaksi. Ja uskon kotimaiseen ruoantuotanto järjestelmään ja siihen, että loppujen lopuksi kuluttajat sen myös ymmärtävät. -Kaisa Honkaharju, maitotilallinen
Mikä olisi paras tapa tukea suomalaista lihatuotantoa muutoin kuin ostamalla sitä? Ainoa asia mikä askarruttaa on veisistöihin pääsevät lannoitejäämät. Eli meren rakastajana käsitys on se että fosforia pääsee mereen ja se rehevöittää. Onko tähän jotain ”maalaisjärkistä” ratkaisua olemassa? –Petteri
– Meitä tuottajia voi tukea vaikka vain olemalla hengessä mukana. Se kohottaa mielialaa ja auttaa aina. Suomalaista maataloutta voi siis tukea, riippumatta siitä syökö lihaa vai ei. Fosforin päätymistä vesistöihin rajoitetaan monin tavoin. Pitää huolehtia peltojen suojakaistoista ja että nurmet ovat monivuotisia, eli pellot ovat nurmella talven niin yli ettei tule pintavalumia. Pelloille tehdään myös maatutkimukset, joiden perusteella lannoitetaan vain tarpeen mukaan eikä ylilannoiteta. Itämeren ympärillä on noin 30 miljoonaa hehtaaria peltoa, josta noin miljoona hehtaaria on Suomessa. Kaikki tarvitaan mukaan. -Päivi Paulasaari, naudantuottaja
Hei tuottajat, mistä saisi tietoa lisää suoramyynnistä ja mitä mieltä tuottajat itse siitä ovat? -Terhi
– Pidän kyllä rekoja oikein hyvänä vaihtoehtona, mutta meidän tilalla toimitaan niin isossa mittakaavassa jo, ettei resurssit millään piisaa enää suoramyyntiin. Joillekin erikoistuville tiloille se voi olla mahdollisuus ehdottomasti! Yksi kanava voisi olla myös erikoistuneet maatilamyymälät, joista kuluttaja voisi ostaa suoraan eri maataloustuotteita. Kaikkia kuitenkin tarvitaan – kauppaa, rekoja ja erikoistuneita myymälöitä, jotta kuluttajalla on suomalainen ruoka mahdollisimman lähellä. -Päivi Paulasaari, naudantuottaja
– Tämä on kovin hankala asia. Suomessa on todella tarkat Eviran ohjeet koskien elintarvikkeiden suoramyyntiä. Siihen tarvittaisiin isot erilliset tilat yms. mihin harvalla tuottajalla on resursseja. Toinen hankala asia on siinä, että se olisi jälleen yksi lisä työllistäjä. Tilalliset ovat ylityöllistettyjä muutenkin ja suoramyynti veisi sen vähänkin vapaa-ajan mikä työn ulkopuolella on. Reko ruokapiirit ovat varmaan parhaita paikkoja löytää suoramyyntiä. Jonkin verran on myös tiloja jotka myyvät suoraan tilalta. -Kaisa Honkaharju, maitotilallinen
Maksaako Snellman reilua tuottajahintaa? Onko Snellman korottanut tuottajahintoja tuotantokustannusten äkillisen nousun myötä? Toivon Snellmanin toimivan molemmissa reilusti koettamatta lähinnä parantaa mainettaan mainoskampanjalla. -Juho
Tuottajahinta saisi toki olla vielä reilumpi. Mutta hinta, jonka Snellman pystyy tuottajilleen maksamaan tulee markkinoilta. Näkisin, että Snellman on pyrkinyt siirtämään markkinoilta saatua hintaa tuottajilleen. Mutta vielä tuottajahinta ei ole riittävällä tasolla. -Päivi Paulasaari, naudantuottaja
Vain pieni osa ruoan hinnasta päätyy tuottajalle. Voisiko joku taho perustaa hyväntekeväisyysrahaston, jonka kautta voisi lahjoittaa rahaa esimerkiksi vihreän siirtymän toteuttamiseen maatiloilla tai avuksi hätätilanteisiin? -Marja
– Kyllä varmasti hyväntekeväisyysrahastosta olisi apua mutta suurin apu tuottajille olisi siinä, että tuottajahinnat saataisiin sille tasolle että toiminta olisi kannattavaa. -Matti Marttila, tuottaja
Tutustu Snellmanin alkutuotantoon
Snellmanin alkutuotannossa on kyse yhteisestä matkasta. Matkasta suomalaisuuteen, maaseudun multaan ja perhetiloille. Näillä tiloilla kylvetään ne siemenet, jonka voimalla suomalainen ruoka kasvaa.