Lasagne
1h 30min (varav 30min aktiv)
8
Medel
Ingredienser
Lasagne
- 9 lasagneskivor
- 1 dl riven ost på
- 1 msk olja
Ostsås
- 40 g smör
- 4 msk vetemjöl
- 8 dl mjölk
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk malen muskotnöt
- 4 dl riven ost
Maletköttsås
- 1 pkt Snellman Malet kött av gris och nöt 23 % 700 g
- 2 lök
- 3 vitlökslyftor
- 2 burk av tomatkross (á 500 g)
- 1 burk tomatpuré
- 1 buljongtärning
- 0.5 tsk svartpeppar
- 2 tsk oregano
- 1 tsk socker
- 0.5 tsk salt
Instruktioner
Tillred först köttfärssåsen. Skala och finhacka löken.
Bryn köttet i panna och tillsätt löken. Fortsätt steka tills löken blivit mjuk.
Fyll på med tomatpuré och krossade tomater. Smula i en buljongtärning och krydda med socker, salt, oregano och svartpeppar. Låt såsen puttra i ca. 5 minuter.
Tillred ostsåsen. Smält fett i en kastrull och tillsätt mjöl. Låt mjölet koka upp kort, men bryn det inte. Häll i rumstempererad mjölk under ständig omrörning. Värm upp och fortsätt tills såsen tjocknar och kokar upp. Akta dig för att bränna mjölken i botten. Krydda såsen med salt och muskot. Mata sakteligen på den rivna osten. Rör såsen jämn.
Bygg din lasagne. Smöra en form lätt med olja. Täck botten av formen med ostsås.
Placera ett lager med lasagneplattor, köttfärssås och ostsås på och upprepa proceduren. Toppa ditt sista pastavarv (locket) med ostsås och strö riven ost överst.
Tillred lasagnen i en 175-gradig ugn i ca. 1 timme.
Tips
Du kan enkelt göra en vegetarisk lasagne genom att ersätta maletköttsåsen med tomatsås och olika grönsaker.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 320 g | |
---|---|---|
Energi | 760 kJ / 182 kcal | 2431 kJ / 584 kcal |
Fett | 11.8 g | 37.7 g |
- varav mättat fett | 5.8 g | 18.5 g |
Kolhydrat | 8.6 g | 27.6 g |
- varav sockerarter | 3.4 g | 10.8 g |
Protein | 10 g | 31 g |
Fiber | 0.8 g | 2.6 g |
Salt | 0.6 g | 1.8 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.