Hoppa till innehållet
SnellTV on the road: Sandbäddarna vid Ahlviks gård i Ytteresse 1

Sandbäddarna vid Ahlviks gård i Ytteresse en av många innovationer med djurens välmående i fokus

När vi svänger av Åsbackavägen och kommer till den första gårdsgruppen står det Ahlvik på så gott som varje postlåda. Vi befinner oss i hjärtat av svenska Österbotten för att ta del av ett av många spännande utbyggnadsprojekt som pågår på den finländska landsbygden.

Bröderna Zackarias och Jeremias Ahlvik har under det senaste året tillsammans med sin pappa Bror uppfört en ny ladugård i Ytteresse med 180 båsplatser och två mjölkrobotar.

De första djuren flyttade in i augusti och redan i byggnadsskedet har man beaktat möjligheten att eventuellt bygga ut ytterligare.

SnellTV on the road: Sandbäddarna vid Ahlviks gård i Ytteresse 2
Djuren fick flytta in i augusti.

Bland många smarta lösningar på nybygget märks nyttjandet av en egen brunn för djurens dricksvatten och luftvärmepumpar samt solpanelerna på byggnadens tak – lösningar som förser byggnaden med den värme och el som behövs.

Själva ladugården är en majestätisk byggnad, men samtidigt en både lätt och luftig konstruktion som släpper in massvis med ljus åt de i lösdrift levande djuren.

Ägarnas vardag underlättas avsevärt av både utfodrings- och mjölkningsrobotar, som stilla arbetar på under vårt besök i Ytteresse.

Familjen Ahlvik har även byggt ett observationsdäck in i fähuset, så att intresserade under övervakning skall kunna komma åt att bekanta sig med den inhemska djurhushållningen på nära håll.

INSPIRATION FRÅN NEDERLÄNDERNA

I hjärtat av verksamheten för bröderna Ahlvik och pappa Bror finns ändå de mjölkande korna och deras välbefinnande har varit A och O i planeringen.

– Vi besökte Nederländerna år 2018 och tittade på fyra olika underlagslösningar på nio olika gårdar. Vi fastnade direkt för sandbäddarna och konstaterade att dessa skall vi ha hemma i Ytteresse, minns Zackarias Ahlvik.

SnellTV on the road: Sandbäddarna vid Ahlviks gård i Ytteresse
Zackarias Ahlvik är nöjd med sandbäddarna, djuren mår bättre med mjukt och friskt underlag.

Under vårt besök på gården verkar djuren trivas mer än väl på den svala sanden och tillbringar mycket tid i liggande ställning.

Men det är inte bara komforten som var avgörande när Ahlviks fastnade för sand.

Hälsan avgörande

– De två största fördelarna är egentligen juver- och klövhälsan. Sanden är död, det är oorganiskt material så där lever inga bakterier. Korna ligger mycket mer och står inte och spänner sig i onödan och dessutom rengörs klövarna i sanden, säger Zackarias och spinner vidare.

Djurhälsan får på sandbäddarna får en rejäl skjuts framåt, men liggtiden påverkar också den faktiska avkastningen i en positiv riktning.

– Det är så enkelt som att kon producerar mjölk när hon ligger – ligger, tuggar och idisslar de hon ätit vid foderbordet strax innan. De skall helst ligga 14 timmar i dygnet, och det når vi förhoppningsvis upp till här.

SnellTV on the road: Ahlviks gård i Ytteresse 1
Nybygget i Ytteresse.

För Snellman är alla gårdar precis lika viktiga, oberoende av storlek, utseende, struktur och läge.

Det viktiga för vår del är att vi har en gemensam uppfattning om i vilken riktning vi vill utveckla den inhemska livsmedelsproduktionen och i Ytteresse går utvecklingen i helt rätt riktning.

Kolla in filmen från SnellTV:s besök till Ahlvik gård.