Siirry sisältöön
SnellTV on the road: Sandbäddarna vid Ahlviks gård i Ytteresse 1

Hiekkapedit Ahlvikien tilalla Ähtävällä yksi monista uudisrakennuksen innovaatioista

Kun Åsbackantieltä kääntyessä saapuu ensimmiselle postilaatikkoryppäälle, melkein jokaisen laatikon kyljessä lukee Ahlvik. Piipahdimme ruotsinkielisen Pohjanmaan sydänseuduilla Ähtävällä tutustumassa maaseudun kehitystahtiin, joka on sanalla sanoen huimaa.

Veljekset Zackarias ja Jeremias Ahlvik ovat olleet työn touhussa viimeisen vuoden. Yhdessä isänsä Brorin kanssa herrat ovat rakentaneet Ähtävälle uuden, uljaa kahdella lypsyrobotilla varustetun 180 paikkaisen navetan.

Elokuussa ensimmäiset eläimet otettiin sisätiloihin, ja jo rakennusvaiheessa ja sen suunnittelussa on ottettu tulevaisuuden mahdolliset laajennukset huomioon.

Ensimmäiset eläimet pääsivät uuteen navettaan elokuussa.

Rakennusvaiheessa Ahlvikin tilalla ollaan päädytty monessa asiassa yksinkertaisen nerokkaisiin ratkaisuihin. Oma kaivo hoitaa eläimille juomaveden ja lämpöpumppujen sekä aurinkopaneleiden kautta rakennus saa sekä tarvittavaa lämpöä että sähköä.

Itse pihattoratkaisuna toteutettu navettarakennus on massiivinen, mutta samalla sekä valoisa että ilmava kaikessa komeudessaan. Käytävillä kulkevat syöttorobotit ja maidon talteenottavat lypsyrobotit ovat omiaan helpottamaan tilallisten hektistä arkea.

Ahlvikit ovat myös huomioneet mahdolliset vieraliljat, sillä navettaan on rakennettu kannellinen välikerros, johon suomalaisesta maataloudesta kiinnostuneita isompia ja pienempiä ryhmiä voi tuoda paikalle valvonnan alaisena.

INSPIRAATIOTA HAETTIIN HOLLANNISTA

Ahlvikien uuden tilan toiminnan keskiössä ovat kuitenkin runsaslukuinen lypsävä karja, ja eläinten hyvinvointi ja viihtyvyys ovat olleet keskiössä uutta suunniteltaessa.

Zackarias Ahlvik on erittäin tyytyväinen hiekkapohjaiseen ratkaisuun uudessa navetassa.

– Kävimme Hollannissa tutustumiskäynnillä vuonna 2018. Saimme nähdä yhdeksällä eri tilalla neljä eri pohjaratkaisua ja olimme heti vaikuttuneita hiekkapohjista. Taidettiin todeta siinä samassa että tuollaiset me laitetaan Ähtävälle, Zackarias Ahlvik muistelee.

Tilavierailumme aikana on helppo todeta että eläimet todellakin nauttivat olostaan viileällä ja puhtaalla hiekkapedillä, viettäen runsaasti aikaa makuuasennossa.

Muutoksen ajurina Ahlvikien uudella tilalla ei suinkaan ainoastaan toiminut yllämainitut mukavuusaspektit.

TERVEYS EDELLÄ

– Kaksi suurinta etua tässä mallissa ovat terveydellisiä. Eläinten sorkka- ja utareterveys ovat parantuneet huomattavasti. Hiekka materiaalina ei sisällä bakteereja. Lehmät ovat sitä paitsi huomattavasti enemmän makuuasennossa, eivätkä seiso turhaan ja jännitä raajojaan, Zackarias selittää.

Hiekkapedeissä terveysedut korostuvat, mutta juuri maakuuasennossa vietetyllä ajalla on suoranainen vaikutus tilan tuottoihin.

– Yksinkertaisesti voi todeta että makaava lehmä on tuottava lehmä. Eläin makaa, jauhaa ja märehtii syömäänsä ravintoa. Tavoitteena on että lehmät makaavat 14 tuntia vuorokaudessa, ja siihen näytämme pääsevän tällä ratkaisulla.

Ahlviks gård
Uudisrakennus Ähtävällä ilmasta kuvattuna.

Snellmanille kaikki tilat ovat yhtä tärkeitä, oli sitten koko, ulkonäkö, rakenne ja sijainti mikä tahansa.

Tärkeintä on että meillä on tuottajiemme kanssa yhteinen käsitys siitä mihin suuntaan haluamme kehittää suomalaista elintarviketuotantoa, ja voimme helposti todeta että Ähtävällä suunta on ehdottomasti oikea.

Katso Youtuben kautta pätkä, kun SnellTV kävi tutustumassa Ahlvikien tilaan Ähtävällä.