Hoppa till innehållet
Joulukinkun säilyvyys

Julskinkans hållbarhet

Julskinkans hållbarhet är viktigt att ta i beaktande då det är aktuellt att välja skinka. Julskinkan är fleras favoriträtt vid julbords och erbjuds oftast längst av alla julmaträtter. Därmed köps det ofta hellre en större skinka än en för liten. Men så god som skinkan än är, brukar det hittas skinka i kylskåpet ganska länge. Tidigare kunde julskinka ätas fram till trettondag jul, men då julskinkans hållbarhet och sista användningsdag tas i beaktande, kan det vara bra att sluta med denna tradition.

Hållbarhet för en fryst julskinka

En fryst julskinka håller länge, speciellt om skinkan lagras i frysen (-18 grader). Då håller skinkan fram till bäst före datumet som finns på förpackningen. En grundregel är att det inte lönar sig att förvara färskt kött i frysen längre än ett halvt år. Det är inte heller rekommenderbart att förvara skinkan i kylskåpet annat än för att tina upp skinkan. Detta eftersom en julskinka inte håller längre än sju dagar i kylskåp under +6 grader. En djupfryst julskinka är bra att ta ut ur frysen 5-3 dygn innan tillagning.

Förvaring av julskinkan kan löna sig att hålla till dessa tips men det är också viktigt att notera förpackningens anvisningar och datum. Att förvara en julskinka i rumstemperatur är inte möjligt eftersom skinkan då snabbt går illa. En julskinka som köpts djupfryst är bra att hålla i frysen fram till någon timme innan stekning, då den tas fram i rumstemperatur.

Hållbarhet för en stekt julskinka

Förvaringen av en färdiglagad julskinka lönar sig att sköta så att skinkan är färdigt uppskuren och att hela skinkan inte alltid tas fram då den serveras. Det är nämligen temperaturskillnader som försämrar julskinkans hållbarhet. En mogen julskinka håller i kylskåpet i ungefär en vecka. Därför kan det vara bra att ha julskinkan uppäten före nyårsafton, eller senast då använda resten av julskinkresterna. Några populära rätter för skinkresterna är exempelvis ärtsoppa och skinkpaj. En tillredd skinka hålls bäst i +0 – +6 grader så beroende på vädret kan den bra förvaras även utomhus. Då lönar det sig att se till att man är tillräckligt försiktig och har ett bra skydd på skinkan.

Kom även ihåg andra produkters hållbarhet

Övrig julmat håller inte lika länge som julskinkan, och dessa är det oftast bra att äta inom 3-4 dygn. Speciellt fiskprodukter håller inte länge och djupfryst rom håller enbart ett dygn efter att det tinats upp. Därför lönar det att vara extra noga med att kolla datumen på fiskprodukter. En bra tumregel är att ta fram enbart den mängd som behövs, och hålla resten i ett kallt utrymme.