Siirry sisältöön
Joulukinkun säilyvyys

Joulukinkun säilyvyys

Joulukinkun säilyvyys kannattaa pitää mielessä jo kinkkua valitessa. Joulukinkku kun on monessa kodissa joulupöydän ehdoton suosikki ja yleensä sitä pidetään jouluruoista pisimpään tarjolla. Usein onkin tapana hankkia mieluummin hieman liian iso kuin liian pieni kinkku. Mutta niin hyvää kuin kinkku onkin, juuri sitä tuntuu löytyvän jääkaapista pisimpään. Ennen vanhaan joulukinkkua saatettiin syödä aatosta loppiaiseen saakka, mutta kun otetaan huomioon joulukinkun säilyvyys jääkaapissa, olisi tästä tavasta hyvä luopua.

Pakastetun joulukinkun säilyvyys

Pakastettuna ostetun joulukinkun säilyvyys on lähtökohtaisesti hyvä, etenkin kun joulukinkun säilytys tehdään pakastimessa (-18 astetta). Näin säilytettynä joulukinkku säilyy pakkauksessa ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään saakka. Nyrkkisääntönä on, että tuoretta lihaa ei kannata säilyttää pakastimessa paljon puolta vuotta pidempään. Pakastetun joulukinkun säilytys jääkaapissa ei sen sijaan ole suositeltavaa muuta kuin sen aikaa kun kinkun sulatus on meneillään, sillä pakasteena ostetun joulukinkun säilyvyys alle +6 asteessa on noin 7 päivää. Yleensä pakastekinkku tuleekin ottaa koosta riippuen jääkaappiin sulamaan noin 5-3 vuorokautta ennen suunniteltua paistoajankohtaa.

Joulukinkun säilytys kannattaa tehdä lähtökohtaisesti näiden ohjeiden mukaisesti, mutta yleensä on syytä vilkaista myös pakkauksen ohjetta ja päiväyksiä. Tuoreen joulukinkun säilytys huoneenlämmössä ei ole mahdollista, sillä liha pilaantuu nopeasti. Pakasteena ostettu kinkku tulisi nostaa jääkaapista huoneenlämpöön vasta muutamia tunteja ennen uuniin laittamista.

Paistetun joulukinkun säilyvyys

Kypsän joulukinkun säilytys jääkaapissa olisi parasta tehdä siten, että kinkusta leikataan valmiita viipaleita tarjolle eikä koko kinkkua nosteta aina pöytään, sillä tällainen lämpötilojen vaihtelu heikentää joulukinkun säilyvyyttä. Kypsän joulukinkun säilyvyys jääkaapissa on noin viikon. Niinpä kinkku olisi hyvä syödä uuteenvuoteen mennessä tai viimeistään silloin käyttää joulukinkun tähteet johonkin muuhun ruokaan. Suosittuja ruokia kinkun tähteistä ovat esimerkiksi hernekeitto ja kinkkupiirakka. Paistetun joulukinkun säilyvyys on parhaimmillaan +0 – +6 asteen lämpötilassa, joten jääkaapin lisäksi kinkkua voidaan olosuhteista riippuen säilyttää talvisaikaan myös ulkona. Joulukinkun säilytys ulkosalla vaatii kuitenkin tarkkaavaisuutta ja huolellisen suojaamisen.

Muista myös Muiden jouluruokien kuin joulukinkun säilyvyys

Muut jouluruoat eivät säily yhtä pitkään kuin kinkku, joten ne olisikin hyvä syödä 3-4 vuorokauden sisällä. Lisäksi monet etenkin kalatuotteet tulisi käyttää tätäkin nopeammin ja esimerkiksi pakasteena ostettu mäti vuorokauden sisällä sulattamisesta. Juuri kalatuotteiden kohdalla kannattaakin myös tarkistaa päiväykset. Yksi hyvä nyrkkisääntö on myös ottaa tarjolle vain tarpeellinen määrä jouluruokaa ja säilyttää loput kylmässä.

Lue myös joulukinkun paistamisesta!