Hoppa till innehållet
Lihan grillaus tutuksi

Grillning av kött

Ett säkert sommartecken är när den första tanken på morgonen handlar om grillning. Grillning av kött är ändå för många aningen mystiskt och en nybörjargrillare är ofta rädd att få en torr och seg biff på tallriken fastän man grillat den omsorgsfullt i tio minter. Nåja, de som är insatta märkte redan vad det var som gick tokigt med den grillningen.

Hur vet man då att biffen är färdig? Vi frågar Snellmans produktutvecklare, kock och passionerade grillare Ove Snellman.

Grilltider för kött

Först finns det orsak att säga några ord om köttets grilltider. Griskött och broiler skall alltid grillas genomstekt. Nötkött kan man grilla medium, om man så önskar. Kom ihåg att också läsa tips om hur man marinerar och förbereder köttet inför grillning.

– Grillen måste absolut var het, så att biffen inte fastnar i grillen, förutsatt att du inte vänder den direkt. För nötbiffar som är 2–3 cm tjocka lönar det sig att grilla dem 4 minuter per sida. Jag har som vana att klubba grisköttbiffar en aning, så att de blir färdiga snabbt utan att bli torra och så att de säkert är genomgrillade, berättar Ove.

– Gris innerfilé kan man grilla som hel, men då lindar jag in den i folie  och vänder den med jämna mellanrum i grillen, så att filén tillreds jämnt. Nötfilé kan man tillreda på samma sätt, men då grillar jag först ytan och lindar in filén först efteråt, samtidigt som jag lyfter den till den högre grillnivån för att tillredas långsamt, fortsätter Ove.

Hur vet man att biffen är färdig?

– Man vet att biffen är klar när man ser att det kommer ut klar köttvätska ur biffen. Då kan man vända biffen och vänta att det samma sker på andra sidan. Det är skäl att vända grisbiffen ännu ett par gånger efter det ännu, så att den säkert är klar. Man kan givetvis också alltid försäkra sig om biffen är klar genom att skära i biffen, konstaterar Ove.

Grillsida kräver tid

– Man kan tillreda grillsida på två sätt. Värm ugnen till 120 grader och tillred grillsidan i den 2–3 timmar. Alternativt kan du koka grillsidan i vatten som är svagt saltat. Grillning av kött, för att få en knaprig yta, sker först efter det. När man grillar grillsida kan man också pensla den med grillolja och -sås för att förstärka smaken och för att få en delikat yta, instruerar Ove.

Om att grilla korv

För många är korvgrillning det vanligaste och enklaste sättet att grilla på. Några tips vill vi ändå ge. Enligt Ove bevarar A-klassens köttiga korvar, som Eetvartti, Iivari och Eetvartti ost sin saftighet när man grillar den. De så kallade B-klassens korvar som innehåller mera mjöl, är det lätt att i misstag grilla rätt torra, i synnerhet när man grillar dem på hög värme. Om man vill bevara korvens skal rätt ljust, så lönar det sig att grilla korven på lite svagare värme när man grillar den.

Som ett sista tips har vi samlat en riktgivande tabell för grilltider. Kom ändå ihåg att grillens temperatur och t.o.m. vinden kan inverka på tillredningstidens längd – vinden kan nämligen göra kolgrillen ännu varmare och gasgrillen svalare.

Följ Oves tips och du kommer att lyckas med grillningen, nu grillar vi!