Expansion med djurens välfärd i fokus hos paret Lohikoski: ”Här sköter man verkligen om djuren”
I slutet av april hade Snellmans producentfält i Södra Österbotten återigen möjlighet att fira en öppning på Jussi och Sari Lohikoskis gård i Kurikka. Trots snöslasket var evenemanget både välbesökt och innehållsrikt och lockade producenter till Lohiluoma by i stora skaror.
Text & bilder: Antti Koivukangas
Snellmans fältrepresentant Mari Korkiakangas hade tillsammans med kvalitetsansvariga veterinären Eva-Lina Sandell varit med och organiserat evenemanget vid paret Lohikoskis gård.
– Det här är en gård som bygger klokt för framtiden och tar hänsyn till djurens hälsa och välmående, så det är bra att ta hit besökare. Den nya utbyggnaden av ladugården har kommit i gång väl och kalvarna har hittat sin plats där snabbt, berättade Mari Korkiakangas strax innan evenemanget körde igång.
Under själva evenemanget var flera av gårdens samarbetspartners närvarande och tillförde med sin expertis värdefullt innehåll till besökarna om både gården och dess verksamhet.
Värdparet Sari och Jussi Lohikoski fanns också på plats vid sina egna stationer under dagen och berättade. Lohikoskis gård är Jussis hemgård. De sista mjölkande korna lämnade gården år 2009, och sedan dess har familjegården fungerat som en uppfödningsgård för Snellman. Ifjol belönades gården av Snellmans för goda produktionsresultat.
Under dagen berättade Jussi för besökarna om den senaste utbyggnadens tekniska genomförande, investeringar och det praktiskt arbete, medan Sari, som också är kommunal veterinär i kommunerna Ilmajoki och Kurikka vid sidan om producentlivet, höll hov vid området för mottagning av kalvar.
– Det blev varit mycket diskussion om medicinering och dödligheten. Vi har sett en tydlig minskning av behovet av medicinering hos oss och saker går verkligen åt rätt håll. Vi har sett en dramatisk minskning, och det återspeglas i tillväxten. Det intresserade många, praxis, hur det har lyckats, sade Sari, som har skött gården tillsammans med Jussi sedan 2020.
Sari blev färdig veterinär från Helsingfors universitet år 2019 och kan naturligtvis dra nytta av sina kunskaper och erfarenheter i vardagen när hon driver den egna gården.
– Vi har själva varit med Jussi på liknande tillställningar vid andra gårdar för att lära oss om olika praxis. Jussi ringer också ivrigt till producentkollegor och själv får jag in mycket bra veterinärperspektiv genom mitt civila arbete, berättar Sari.
Lohikoskis gård hör till den gruppen Snellmans producenter som deltar i den så kallade sammanlänkningen av nötgårdar, vilket innebär att Lohikoskis fungerar som mottagande uppfödare för en liten utvald grupp mjölkgårdar, varifrån kalvar levereras till Kurikka ungefär en gång i veckan.
Sjukdomsspärren vid den rymliga djurmottagningen fungerar utmärkt; chaufförerna går aldrig till exempel in i ladugården vid leveranserna, och djuren kan börja sitt nya liv i Lohiluoma by på ett mycket smidigt sätt.
Det unga paret Saku Syväjärvi och Noora Talvitie från Kortesjärvi fanns med bland besökarna under evenemanget i Kurikka. Lohikoskis gård imponerade på dem.
– Det som gjorde intryck på mig var att djuren här är så väl omhändertagna, det var tydligt att de mår bra och har bra förhållanden. Möjligheten till utomhusvistelse är en fantastiskt bra lösning, att djuren får gå ut fritt och röra på sig, noterade Noora.
Saku och Nooras egen gård i Kortesjärvi belönades för sina goda produktionsresultat inom nöt för år 2023, men det finns alltid utrymme för förbättring även när det går bra.
– Man får verkligen alltid med sig ny energi och nya idéer från sådana här tillfällen då de ordnas. Det var intressant att se lyckade lösningar på hur man kan bygga inhägnader för att låta djuren röra sig fritt på ett smart och kostnadseffektivt sätt. Intressant var också deras sätt att utfodra kalvarna, sade Saku.
Sari och Jussi Lohikoski har märkt stora fördelar på gården när det gäller djurens möjlighet att fritt vistas utomhus. Djuren får fritt röra sig utanför byggnaden på ett inhägnat område året runt, och snön och sanden rengör automatiskt och effektivt klövarna.
– Konsekvenserna av dålig klövhälsa blir ofta smärta och eventuellt också sjukdom, vilket i sin tur kan leda till dålig mat- och dryckesvanor, vilket i sin tur påverkar tillväxten negativt. Utgångspunkten för allt är att välmående djur producerar bättre,
Efter en lång dag samlades besökande producenter, värdparet, samarbetspartners och personal från Snellman runt ett rikligt buffébord av gott och grillat för en välbehövlig lunch, och samtalen fortsatte långt efter att det officiella programmet avslutats.
För Snellmans del kunde Eva-Lina Sandell nöjt summera dagens händelser.
– Det här var verkligen en fantastiskt rolig dag. Producenterna trivdes här länge och det var glädjande att se så många här. Kanske det var på grund av den här sena vårvintern att man inte riktigt kunde göra något på gården i det här slasket, skrattade hon.
– Om jag ännu får tillägga något, så visar det här med all tydlighet att sådana här evenemang behövs. Feedbacken från liknande tillställningar är vanligtvis positiv, och budskapet är oftast ”yes, mera sådant!”. Det är verkligen värdefullt för producenterna och för oss att regelbundet samlas och utbyta tankar och idéer. På så sätt kan vi fortsätta att utveckla vår verksamhet i hela kedjan, poängterade Sandell avslutningsvis.
Kolla in stämningarna från invigningen vid Lohikoski gård via Herr Snellmanin Instagram-konto och höjdpunkterna där – klicka här!