Buljong på gång för Herr Snellman – också förpackningen för leverpastej förändras
Snellmans leverpastejer har länge haft en speciell plats i finländarnas hjärtan och utbudet har varit både mångsidigt och nyansrikt. Nu genomgår produktgruppen en liten men synlig förändring, när både förpackningen och receptet har setts över.
Produkten i sig är egentligen den samma, men det revolutionerande i sammanhanget är sättet på vilket produkten framställs och hur den förpackas.
Låt oss börja med förpackningen.
Från februari kommer Herr Snellmans leverpastej att säljas i en smidig dubbelask.
Förnyelsen har två syften: dels att underlätta köpbeslutet för konsumenten och dels att minska på matsvinnet i hushållen.
– Med den nya och mer flexibla asken är det mer sannolikt att konsumenten faktiskt äter upp hela produkten, då den helt enkelt håller bättre. Öppna och ät första halvan först, innan du går över till den andra, konstaterar produktkategorichef Johanna Salo.
De första initiativen för en förpackningsförändring togs redan för fem år sedan.
– Det fanns ett behov av en förnyelse och något av en optimering. I oktober 2016 tog vi en första kontakt i detta ärende med vår leverantör Arta Plast i Sverige. Vi avvaktade inledningsvis, men när förpackningen kom ut på den svenska marknaden gav det en tilltro till att förändringen är möjlig också hos oss, berättar mannen bakom Snellmans dubbelask, inköpschef Anders Storsved.
Under januari månad genomfördes det monteringsarbete som gjorde förändringen praktiskt möjligt på fabriken i Jakobstad och i februari hittar den nya förpackningen ut i butikshyllorna.
– Det har funnits utmaningar men leverantören och vårt serviceteam har gjort ett strålande arbete. Personligen tror jag att förändringen gynnar konsumenten. Ibland kan mindre mängder vara en bättre lösning om något är riktigt bra, filosoferar Storsved.
egen buljong ersätter mjölk
Det är inte bara asken som förändras i månadsskiftet. Genom att ersätta mjölken i leverprodukterna med egen buljong svarar Herr Snellman på ett behov hos de finländska konsumenterna.
– Vi kokar vår buljong själva i Jakobstad. Det nya receptet hänger även ihop med vårt ansvar i fråga om arbetet mot matsvinnet. I framställningen av buljongen utnyttjar vi ben som blivit över från produktionen, förklarar produktutvecklare Kim Finne.
Reseptförnyelsen ger allt fler finländare tillgång till en ny, fylligare och smakrik leverpastej.
Under hösten 2020 övergick Snellman också till att göra sin leverkorv utan mjölk. Även där ersattes mjölken med den egna buljongen.
Februari 2021, nyheter:
- Milt pepprad delikyckling 150 g
- Rökt delikyckling 150 g
- Riktig skinnfri knackkorv med ost 280 g
Februari 2021, nya recept och förpackningar:
- Leverpastej 2 x 75 g
- Lantleverpastej 2 x 75 g
- Leverpastej med gräslök 2 x 75 g