Hoppa till innehållet

Cirkulär succé med exportpotential: ”Upplägget med buljong är klokt och ekonomiskt sunt”

Det sker spännande saker i Jakobstad just nu. Buljongfabriken vid Snellman har under snart fyra år vuxit till sig ordentligt och kunde under sensommaren stoltsera med både rekordvolymer och nya exportöppningar till Mellaneuropa.

– Vi startade upp ganska småskaligt. Det var lite verkstadskänsla över det hela när första kokningen utan fungerande ventilation spred buljongdoft i hela byggnaden, minns Markus Snellman med ett leende när vi träffar buljongteamet i det som är både Markus hans kontor och teamets kafferum.

Markus Snellman har själv varit med vid buljongfabriken sen starten och har följt hela tillväxtprocessen.

– Det tog nästan fyra månader innan vi levererade vår första sats med buljong till Kokkikartano i Kervo, men sen har det rullat på. I dagsläget kokar vi mest nötbuljong, broiler och gris delar andra platsen och visst kokar vi även fiskbuljong, berättar Markus.

Från enmansbutik till stark trio

Med ’vi’ syftar arbetsledare Snellman på kollegorna Alex Snellman (på fabriken från sommaren 2020) och Krister Grankulla (på fabriken från maj 2022). Tillsammans opererar trion buljongfabriken med sina två grytor enligt ett beprövat koncept och stabil rotation.

– Det handlar i praktiken om ben, kött, lök och kryddor i en laddning. Just nu är rotationen sådan att vi tömmer på morgonen, packar under dagen och fyller en ny sats på eftermiddagen. Magin sker sen under natten, förklarar Alex Snellman.

Alex Snellman känner till processen kring buljong väl efter tre år på fabriken.

Både Alex och Markus Snellman ser tillbaka på sin tid på buljongfabriken som en inlärningsresa, där tilliten till produktionsprocessen vuxit fram under årens lopp.

I augusti noterade teamet ett nytt rekord med hisnande 76,71 ton packad och utlevererad buljong.

Internationella gäster och export

Buljongfabriken har också visat sig vara ett internationellt besöksmål av stort intresse, när maskinleverantören Coctio i flera repriser bjudit in sina kunder för demonstrationer och testkörningar.

– Vi har haft folk på besök från nästan världens alla hörn. Det har handlat om både tester och regelrätta demonstrationer, berättar Krister Grankulla.

Krister Grankulla förevisar buljonggrytans styrpanel för exportdirektör Staffan Snellman.

Men det är inte bara ett inflöde av internationella gäster som präglat verksamheten vid buljongfabriken på sistone. I början av augusti skeppades den första lasten med buljong till en polsk kund och de första signalerna från Mellaneuropa har varit oerhört positiva.

– Enligt kundens behovsprognoser är de just nu intresserade av 8000 kg buljong från oss i månaden. Markus och gänget har också säkerställt att vi klarar av att leverera det i dagsläget, berättar exportdirektör Staffan Snellman.

”Vi jobbar cirkulärt med god tillgång på råvara”

Staffan Snellman beskriver exporten av en vara av buljongens karaktär i positiva ordalag. Genom att höja koncentrationen (minska på vattnets mängd) kunde man höja priset och få ner fraktkostnaderna. Nu är buljongen som vara rätt så volymtung och vattenstark.

Buljogen packas bland annat i 10 kg påsar, men även i större förpackningar för interna förflyttningar inom koncernen.

– Men vår polska kund har åtminstone varit väldigt nöjd så här långt med vår All Natural-buljong. Med tanke på framtiden finns det möjlighet att fatta strategiska beslut kring buljongen som produkt, resonerar Staffan Snellman.

– Det sökte sina former i början, men upplägget med buljongen inom koncernen är både klokt och ekonomiskt sunt. Vi jobbar cirkulärt i anslutning till Köttförädlinges verksamhet med en god tillgång på råvaror. Det är väl nog bara att köra på, avrundar Markus Snellman.