Hoppa till innehållet
Kotimainen tuote on helppo löytää kaupan hyllystä - tunnista ainakin nämä merkinnät

Enkelt att hitta inhemskt i butikshyllan – dessa tecken behöver du känna igen

Det skall inte krävas detektivarbete för att hitta en inhemsk produkt i butikshyllan. Livsmedelsbranschen har lagstiftning som styr hur förpackningarna skall se ut, och grundtanken är att det skall vara så tydligt och enkelt som möjligt för dig som konsument.

Så hur känner du då igen en inhemsk produkt i butiken?

Gott från Finland-märket

Överlägset enklast är det att hålla utkik efter Gott från Finland-märket på förpackningen. Märket är oftast på en synlig plats på produktens framsida och går att känna igen via den symboliska svanen och de blåvita färgerna. Det finns både rektangulära och fyrkantiga versioner och symbolen flankeras ofta av testen ”Mat från eget land” eller ”Gott från Finland” (eller bägge).

Dessa märken berättar att produkten är inhemsk.

Gott från Finland-märket är en frivillig ursprungsmärkning för finska förpackade livsmedel. Märket används av livsmedelsproducenter vars produkter tillverkas i Finland av finska råvaror och görs med finländskt arbete.

Ibland kan en produkt innehålla hänvisningar eller bildliga element som för tankarna till både närproducerat och väldigt lokalt, men det är inte alltid hela sanningen. Därför är det bra att hålla ögonen på just Gott från Finland-märket.

Auto Draft 15
På Snellmans förpackningar syns märket tydligt.

Märket garanterar i praktiken att produkten är tillverkad och förpackad i Finland och att minst 75 procent av råvarorna är av inhemskt ursprung.

För Snellmans del är ovannämnda räkneoperation i praktiken inte nödvändig, eftersom kött- och mjölkprodukter för vara fullständigt inhemska för att få bära märket. Och i Jakobstad tillverkar vi som bekant endast köttprodukter av råvaror från våra familjegårdar.

Mer information och råd i märkesdjungeln hittar du via denna länk.

ursprung: Finland

Ifall en i Finland tillverkad produkt saknar den frivilliga Gott från Finland-märkningen måste företag som producerar kött- eller mjölkprodukter berätta om råvarans ursprung i listan över ingredienser. Du kan alltså även spåra inhemska råvaror genom att ta en titt bland ingredienserna. Ursprunget uppges alltid i textform (se exemplet nedan).

Så här ser markeringen om ursprung ut på lördagskorven.

Ofta tenderar företag att berätta om köttets ursprung även i textform, trots att förpackningen redan bär ett Gott från Finland-märke.