Siirry sisältöön
Kotimainen tuote on helppo löytää kaupan hyllystä - tunnista ainakin nämä merkinnät

Suomalainen tuote on helppo löytää kaupan hyllystä – tunnista ainakin nämä merkinnät

Kotimaisen tuotteen tunnistaminen kaupassa ei vaadi salapoliisin ominaisuuksia, kun tietää mitä etsii. Elintarvikealan säännöt ohjaavat pakkaussuunnittelua, ja tarkoituksena on tehdä asia kuluttajan kannalta mahdollisimman selkeäksi ja helpoksi.

Miten sitten tunnistaa suomalaisen tuotteen kaupassa?

Hyvää suomesta -merkki

Ylivoimaisesti helpoin tapa tunnistaa kotimainen tuote on varmistaa, että tuotteesta löytyy Hyvää Suomesta -merkki. Merkki löytyy useinmiten pakkauksen etupuolelta, ja sen tunnistaa yleensä sinisellä pohjalla olevasta valkoisesta joutsenesta. Merkki voi olla pyöreä tai neliskanttinen, ja siitä löytyy teksti ”Hyvää Suomesta” ja usein myös ”Ruokaa omasta maasta”.

Näistä merkeistä tunnistat kotimaisen tuotteen.

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Se kertoo sekä suomalaisesta raaka-aineesta että työstä. Koska valmistajan tai tuotteen suomalainen nimi tai kotoisat maisemat pakkauksessa eivät aina kerro totuutta siitä, onko ruokatuote varmasti suomalainen, kannattaa pakkauksesta tarkistaa Hyvää Suomesta -merkki.

Auto Draft 15
Merkki on helppo löytää pakkauksen etupuolelta.

Tämä merkki takaa käytännössä sen, että tuote on valmistettu ja pakattu Suomessa, ja käytetyistä raaka-aineista vähintään 75 prosenttia on kotimaista alkuperää.

Snellmanin kannalta tällä laskentaoperaatiolla ei ole juurikaan merkitystä, sillä merkin ansaitakseen lihan ja maidon on aina oltava täysin kotimaista. Ja Pietarsaaressa käytämme tunnetusti vain kotimaista lihaa perhetiloiltamme.

Lisätietoja Hyvää Suomesta -merkistä ja apua merkkiviidakkoon löydät täältä.

Alkuperä: Suomi

Jos tuotteella ei ole Hyvää Suomesta -merkkiä, on Suomessa valmistetuissa liha- ja maitotuotteissa ilmoitettava lihan ja maidon alkuperä ainesosaluettelossa. Kotimaisen lihan ja maidon siis tunnistaa myös käymällä läpi ainesosaluettelon. Alkuperä ilmoitetaan tekstissä usein sulkujen sisällä (alkuperä: Suomi).

Tältä näyttävät merkinnät alkuperästä lauantaimakkarassa.

Usein lihan alkuperä merkitään myös, kuten Snellmanilla ainesosiin, vaikka pakkauksesta löytyisi Hyvää Suomesta -merkki.