Hoppa till innehållet
Full rulle när Timo Viinamäkis farm firade öppet hus: "Det är något väldigt nytt för Finlands förhållanden"

Folkfest när Viinamäkis farm firade öppet hus: ”Det är något väldigt nytt för finska förhållanden”

Öppenhet, storskalighet och fokus på djurens välmående var bara några av de teman som var på tapeten när Snellmans fick vara med på ett hörn i Jalasjärvi, då Timo Viinamäki bjöd in publiken för att bekanta sig med hans massiva nybygge. Det gigantiska projektet är innovativt på flera än ett sätt.

På tisdagen var det öppet hus hos Timo Viinamäki på hans nybygge i Jalasjärvi. Timos nybygge omfattar två nya byggnader med en gemensam golvyta på över 5 500 kvadratmeter.

– Det börjar nog ligga runt 97 procent klart nu. Gårdsarbetet återstår ännu och lite finslipning här inne, men sen börjar nog allt vara redo, sade en märkbart lättad Timo Viinamäki i Herr Snellmans direktsändning från evenemanget.

Under öppningsdagen lyste mjölkkorna med sin frånvaro i det 151 meter långa fähuset.

Bygget var öppet för publiken mellan 10.00 och 15.00 och publiktillströmningen var god under hela dagen.

Människor var intresserade, nyfikna och spenderade mycket tid med att bekanta sig med de olika aspekterna av nybygget, som borde tas i bruk inom några veckor.

”Vi reste runt en hel del i Jakt på idéer och inspiration”

I krassa siffror inrymmer den nya huvudbyggnaden 480 djurplatser, har åtta mjölkningsrobotar och mäter 151 meter på längden och 33 meter på bredden.

– Det är lite över två år sedan projektet sparkade igång. Det gick ganska smidigt med både miljötillstånd och finansieringen. Att slå fast ritningarna var sen en omfattande process där vi reste runt en hel del i jakt på idéer och inspiration. Vi ville ta in något nytt också till Finland, belyser Timo.

Snellmans korv hade god åtgång, 270 kg för att vara exakt.

Mycket folk från Snellmans fanns också på plats vid tillställningen, dels för att bjuda på god korv i form av Iivari och Eetvartti, men också för att samtala och träffa producenter och branschfolk.

”Verkligen tagit djurens välmående i beaktande”

Mari Korkiakangas är kundansvarig för nöt i Syd-Österbotten och fanns med på Viinamäki farm under tisdagen. Hon uttrycket en stolthet och beundran över Viinamäkis ambitionsnivå och innovativa lösningar.

– Det är något nytt för Finlands förhållanden, Timo har i sin planering verkligen tagit djurens välmående i beaktande. På den punkten har han gjort ett stort jobb och bland annat sökt inspiration utomlands. Allt från underlag, möjligheter till rörelse och utfodringen är noggrant genomtänkt, beskrev hon på Herr Snellmans Facebook-sida.

Timo Viinamäki tillsammans med Jaana Husu-Kallio, som är kanslichef på jord- och skogsbruksministeriet.

För Timo, som är ensam ägare, har projektet upptagit mycket tid men han är också väldigt noga med att påpeka att det ingalunda handlar om en enmansshow.

Han är snabb att berömma sin kunniga och engagerade personal, som håller hjulen i rullning sen när vardagen med de drygt 1 200 djuren kör igång på allvar.

Vill bjuda in grupper och ge insikt i vardagen

En aspekt som Timo Viinamäki är väldigt mån om är öppenhet.

Han har upplevt en del frustration över hur en allmän klimatångest i vårt samhälle överförts på den finländska producenten, vilket han upplever som både orättvist och beklagligt.

Många var nyfikna när Timo Viinamäki öppet berättade om sitt projekt.

– Jag bygger ett visningsutrymme här på farmen just av den orsaken, att jag för egen del skall kunna bjuda in grupper hit och visa hur vi gör saker här och visa upp faktabaserade siffror som det rör sig om i vår produktion.    

Från Snellmans sida önskar vi Timo Viinamäki lycka till med det nya projektet och ser fram emot ett långt och lyckat samarbetet.

– Vi är glada att det finns vägvisare som Timo, människor som vågar tro och satsa på inhemskt produktion. Du är en förebild på många sätt, och med tanke på att du är något av en mångsysslare har vi döpt dig till ”Landsbygdens MacGyver”, avrundade Snellmans marknadsförings- och kommunikationsdirektör Tommi Fors i sitt gratulationstal.

Tusentals människor utgjorde en ordentlig folkvandring till Viinamäki farm i Jalasjärvi.