Siirry sisältöön
Full rulle när Timo Viinamäkis farm firade öppet hus: "Det är något väldigt nytt för Finlands förhållanden"

KANSANJUHLA VIINAMÄEN FARMILLA: ”TODELLA UUTTA SUOMEN OLOSUHTEISSA”

Avoimuus, projektin kokoluokka ja keskittyminen eläinten hyvinvointiin olivat vain muutamia esillä olleista asioista, kun Snellman sai olla mukana Jalasjärvellä Timo Viinamäen uuden navetan avajaisissa. Runsaslukuinen yleisö sai tutustua uusiin rakennuksiin, jotka ovat innovatiivisia useammallakin eri tavalla.

Tiistaina 18.2. vietettiin Timo Viinamäen farmilla Jalasjärvellä avoimien ovien päivää. Timon rakentamat uudet navetat käsittävät kaksi eri rakennusta, joissa on lattiapintaa yhteensä yli 5500 neliömetriä.

– Tämä alkaa olla 97 prosenttisesti valmis. Pihatyöt ovat vielä jäljellä ja täällä sisällä on pientä hienosäätöä, mutta sitten kaikki alkaa olla valmiina, kertoi selvästi helpottunut Timo Viinamäki Herra Snellmanin suorassa lähetyksessä tapahtumasta.

Avajaispäivänä 151 metriä pitkä navetta oli vielä vailla lehmiä.

Tilat olivat avoinna yleisölle klo 10.00 ja 15.00 välisenä aikana ja yleisövirta oli vakaata koko päivän ajan.

Ihmiset olivat kiinnostuneita, jopa uteliaita ja käyttivät paljon aikaa tutustuakseen uuden rakennuksen erilaisiin ratkaisuihin. Navetan pitäisi olla täydessä käytössä muutaman viikon kuluttua.

”Me matkustelimme ympäriinsä etsien ideoita ja inspiraatiota.”

Uudessa päärakennuksessa on karkeasti noin 480 eläinpaikkaa, kahdeksan lypsyrobottia ja se on 151 kertaa 33 metriä kooltaan.

– Siitä on vähän yli kaksi vuotta, kun projekti lähti liikkeelle. Rahoituksen ja ympäristöluvan kanssa asiat hoituivat aika kivuttomasti. Piirustusten kanssa oli oma jumppaamisensa ja me matkustelimme ympäriinsä etsien ideoita ja inspiraatiota. Halusimme tuoda Suomeen myös jotakin uutta, kertoo Timo.

Vieraille ehdittiin tarjota 270 kg Snellmanin makkaraa.

Paljon Snellmanilaisia oli myös paikalla. Osin tarjoamassa Iivari- ja Eetvartti-makkaraa mutta myös keskustellakseen tuottajien kanssa ja tavatakseen alan ihmisiä.

”Eläinten hyvinvointi on todella otettu huomioon”

Mari Korkiakangas on Etelä-Pohjanmaan asiakasvastaava ja hän oli mukana Viinamäen farmilla tiistaina. Marista huokui ylpeys ja ihmetys Viinamäen uskallusta ja innovatiivisia ratkaisuja kohtaan.

– Tämä on jotakin todella uutta Suomen olosuhteissa. Timo on todella ottanut suunnitelmissaan eläinten hyvinvoinnin huomioon. Siinä hän on tehnyt suuren työn ja hakenut inspiraatiota jopa ulkomailta. Kaikki alustaratkaisuista, liikkumismahdollisuuksiin ja ruokintaan saakka on tarkasti mietittyä kuvaili Mari Snellmanin Facebook-sivulla.

Timo Viinamäki yhteiskuvassa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallion kanssa.

Timolle projekti on ollut aikaa vievä. Mutta vaikka Timo onkin tilansa ainoa omistaja, hän haluaa muistuttaa, että tämä ole silti yhden ihmisen show.

Hän haluaa nostaa esille osaavaa ja sitoutunutta henkilökuntaansa. He pitävät pyörät pyörimässä, kun arki 1200 eläimen kanssa alkaa oikein toden teolla.

”Haluan kutsua tänne ryhmiä ja näyttää heille tilan arkea”

Timo Viinamäki pitää myös avoimuutta tärkeänä.

Hän on kokenut turhautumista siitä, kuinka yleinen ilmastoahdistus yhteiskunnassa on suunnattu suomalaisiin tuottajiin, minkä Timo kokee sekä epäoikeudenmukaisena että valitettavana.

Monet kuuntelivat kiinnostuneina, kun Timo kertoi avoimesti projektistaan.

– Rakennan tänne esittelyhuoneen juuri siitä syystä, että haluan omalta osaltani kutsua tänne ryhmiä ja näyttää heille tilan arkea. Haluan näyttää kuinka me teemme asioita täällä sekä faktoihin perustuvia lukuja tuotannostamme.    

Me täällä Snellmanilla toivomme myös Timo Viinamäelle onnea ja menestystä uuteen projektiin ja odotamme onnistunutta ja pitkää yhteistyötä.

– Olemme iloisia, että on olemassa sellaisia suunnannäyttäjiä kuin Timo. Ihmisiä, jotka uskaltavat panostaa kotimaiseen tuotantoon. Olet esikuva monella tapaa ja kun olemme pohtineet miten monien asioiden parissa puuhaat, olemme antaneet sinulle lempinimen ”Maaseudun MacGyver”, ihasteli Snellmanin markkinointi- ja viestintäjohtaja Tommi Fors onnittelupuheessaan.

Tuhannet ihmiset tekivät oikean kansainvaelluksen Viinamäen farmille Jalasjärvelle.