Hoppa till innehållet
Högteknologisk lösning hittades i hemknutarna – Solving och Snellman slöt avtal om förarlösa truckar 3

Högteknologisk lösning hittades i hemknutarna – Solving och Snellman slöt avtal om förarlösa truckar

Företagen Snellman och Solving är i praktiken grannar. Där som den ena parten sysslar med produktion av högklassiga livsmedel för främst den inhemska marknaden är den andre en stor spelare på en högteknologisk global marknad.

När Snellmans köttförädling valde att prioritera byggandet av ett nytt fryslager i sin långsiktiga investeringsplan, blev automatiseringen av lagret samtidigt aktuellt. Aningen överraskande hittades en högklassig samarbetspartner på nära håll, de facto längs den vandringled i kommundelen Sandsund i Pedersöre som sammanbinder de två företagen.

Den första kontakten mellan Solving och Snellman togs redan 2018, då i samband med ett helt annat projekt. Det projektet lades slutligen på is, men i samband med utbyggnaden av frysen på Granholmen fann man varandra.

Två fullt automatiserade AGV-truckar levereras till Granholmen vecka fem, i början på 2021.

Solving kommer efter årsskiftet att leverera två AGV-truckar till Snellman, vilket i praktiken är förarlösa truckar designade för kontinuerlig drift i olika industrimiljöer.

Säkerheten i fokus när frysen förnyas

Solvings truckar är utrustade med den senaste säkerhetstekniken, vilket gör att scanners, kameror, varningssignaler och ljus gör arbetsmiljön trygg för personalen.

– Truckarna kommer att sköta varuflödet till och från frysen och inne i själva frysutrymmet. Det här är ett steg i en mer automatiserad riktning som förbättrar den interna logistiken och stärker vårt team i deras arbete, säger Erik Björkskog som är förman för frysprocesserna på Snellmans köttförädling.

Erik Björkskog är förman för Snellmans frysprocesser vid Granholmen.

Solving började arbeta med AGV-system redan på 1980-talet och har sedan början av 2000-talet sålt system enligt nyckeln i handen-principen. Leif Löfholm arbetar med projektförsäljning på Solving och berättar att företaget levererar system i alla storlekar.

– Man märker att uppfattningen ofta är att vi jobbar väldigt globalt och att det handlar om att flytta stora och tunga saker. Vi har produkter också för just det segment som Snellman var ute efter och jag är ytterst glad att vi fann varandra i samband med det här projektet. Det är inte ofta man får handla lokalt och sköta förhandlingarna på dialekt, skrattar Löfholm.

Lokala referenser värdefulla

Förutom själva affären har samarbetet med Snellman också ett djupare marknadsvärde för Solving.

En lokal aktör går smidigt att använda som referenspartner, när Sandsundkontoret har besök av nya, potentiella kunder.

– Vi utökar vårt lokala nätverk, då vi från förr har AGV-system på Mirka och KWH Plast för att nämna några. Det bör också poängteras att vi, så långt det går, också strävar till närproduktion för de truckar som Snellman köper. Stålchassina till de två truckarna kommer åtminstone att svetsas inom en radie på 30 kilometer från Granholmen, avrundar Löfholm.

Installationen av de nya AGV-truckarna vid Snellmans inleds i början av 2021. Frysbygget räknas vara klart till andra kvartalet och är ett steg i en mer kostnadseffektiv, hållbar och trygg riktning för köttförädlingen.

Kristoffer Ellfolk leder den interna logistikens processer på Granholmen.

– Av hela investeringen i frysen utgör truckarna en tiondel, men det är en viktig tiondel. Vår kunniga personal är nyckeln till en smidig och fungerande logistik och dessa inledande steg i en mer automatiserad riktning ser vi med spänning fram emot, säger processledare Kristoffer Ellfolk från Snellmans sida.

Ab Solving Oy har byggt skräddarsydda transportlösningar i Pedersöre sen 1977.