Hoppa till innehållet

Julen innebär Skinktricket för sjunde gången: ”Gör rätt med att återvinna fettet korrekt”

I andan av cirkulär ekonomi är Snellman igen med och gör det möjligt för finska konsumenter att handla rätt. Stek din julskinka enligt våra instruktioner och njut för fulla muggar. Tag sen vara på fettet som blir över och sätt det i en mjölkkartong och returnera till en insamlingspunkt. Fettet som återvinns kan sen användas till förnybart bränsle.

Stekfett från vårt lands otaliga julskinkor är i grund och botten en stor utmaning ur sorteringsperspektiv, men projektet Kinkkutemppu gör detta problem till en möjlighet.

Det äts oerhört mycket julskinka i vårt land även i år. Enligt en undersökning gjord av Lihatiedotus verkar antalet hushåll som kommer att ha en traditionell julskinka på bordet stiga, nu är den uppe i hela 73 procent av hushållen i Finland.

Alla Snellmans skinkor härstammar från den inhemska lantgrisen.

återvinn fett rätt

Finländarnas julskinkor ger upphov till stora mängder fettavfall, som man bör göra sig av med på rätt sätt. För att undvika att det blir stopp i rören, får man under inga omständigheter hälla stekfettet i avloppet, inte ens hemma.

– Skinktricket (fi: Kinkkutemppu) är ett bra sätt att göra återvinningen korrekt och samtidigt bidra till verkställandet av en cirkulär ekonomi. Vi är glada att det redan finns så många hushåll i Finland som tagit den här metoden till sig som en del av jultraditionen. Dessutom har vi en stor mängd samarbetspartners som gör det enkelt och trevligt att vara med och återvinna, säger Pia Vilenius som är ledande sakkunnig på cirkulär ekonomi vid Kemiindustrin rf.

Vid Snellmans köttförädling i Jakobstad producerar man i år en hel del julskinka, drygt 70 000 stycken för att vara exakt. För ett inhemskt och ansvarsfullt livsmedelsföretag som Snellmans är det både naturligt och viktigt att delta i förverkligandet av Skinktricket.

– Visst är det en kittlande tanke att någon med fettet från min julskinka kan köra utsläppsfritt i tre kilometer. Tänk om alla finländare återvann sitt skinkfett så här, reflekterar Snellmans hållbarhetsdirektör Eeva Heikkilä.

Maatiaispossun vähärasvainen juhlakinkku n. 3 kg 1
Snellmans julskinkor är lätta att känna igen i butiken.

250 återvinningspunkter

Det populära återvinningsjippot erbjuder alla finländare möjligheten till korrekt återvinning av stekfett som uppstår vid tillverkningen av julmat.

Insamlingen inleds fredagen den 16.12.2022 och pågår ända till den 8.1.2023. Runt om i Finland finns nästan 250 insamlingsstationer för stekfett, du hittar insamlingspunkter på alla Citymarket-gårdar i landet.

Skinktricket är ett gemensamt projekt för totalt 15 aktörer. Så här kan du delta i Skinktricket:

  • Häll det avsvalnade men ännu flytande fettet i en tom kartongförpackning.
  • Återslut kartongen, till exempel med en bit tejp.
  • Förvara fettet svalt, så att det stelnar.
  • För kartongen till din närmaste insamlingspunkt mellan 16.12.2022 – 8.1.2023.
  • Du lägger väl inte en plastpåse med kartongen i insamlingspunktens behållare?

Notera också att allt matlagningsfett tas emot. Även om namnet på kampanjen handlar om julskinka är det mycket välkommet att även samla in fett från fisk, kalkon eller annan julmat i samma veva.

Du hittar mer information om kampanjen (på finska) samt en listning över insamlingspunkter och en hel del vanliga frågor och svar på adressen www.kinkkutemppu.com.

Ät skinka och gör gott! 1
Enkelt och genialt. Fett blir till bränsle!

Ifjol lyckades Skinktricket samla ihop hisnande 55,5 ton fett. Med det fett som samlades in från skinkorna och annan julmat framställdes tillräckligt med brämsle för att köra 270 gånger fram och tillbaka mellan Hangö och Utsjoki.

Aktörer och företag som är med och genomför Skinktricket.