Siirry sisältöön

Tehdään yhdessä jälleen Kinkkutemppu: ”Hyvä vaihtoehto kierrättää rasva oikein”

Kiertotalouden hengessä Snellman on jälleen mukana mahdollistamassa hyvän tekemistä. Paista kinkku ohjeidemme mukaan ja nauti. Pellille jäävän rasvan voit kerätä vaikka maitotölkkiin, ja palauttaa keräyspisteeseen. Keräyspisteistä saatu kinkun rasva muuttuu päästöttömäksi polttoaineeksi.

Kinkkurasvat ovat iso jätehuollollinen haaste, mutta nyt siitä on Kinkkutempun merkeissä jälleen tehty mahdollisuus. Mahdollisuus tehdä yhdessä hyvää jo seitsemättä vuotta perä jälkeen!

Joka joulu Suomessa syödään huikeita määriä kinkkua. Lihatiedotuksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan perinteisen kinkun aikoo hankkia joulupöytäänsä viime vuoteen verrattuna yhä useampi, jopa 73 prosenttia suomalaisista.

Kaikki Snellmanin joulukinkut tehdään kotimaisesta Maatiaispossusta.

Kierrätä rasva oikein

Suomalaisten joulukinkkujen paistosta syntyy valtavasti rasvajätettä, joka tulee hävittää asianmukaisella tavalla. Paistinrasvaa ei saa missään tapauksessa kaataa viemäriin, sillä kotien viemärit tukkeutuvat helposti, kun rasva kovettuu kapeissa putkissa.

– Kinkkutemppu on hyvä vaihtoehto kierrättää rasva oikein, sillä sitä kautta osallistuu samalla kiertotalouteen. Olemme iloisia siitä, että niin moni suomalainen on ottanut Kinkkutempun osaksi jouluperinteitään. Mukana olevat tahot ovat sitoutuneet tekemään paistinrasvan kierrättämisestä mahdollisimman helppoa ja mielekästä, bio- ja kiertotalouden johtava asiantuntija Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:ltä kertoo.

Snellmanilla Pietarsaaressa tuotetaan tänä jouluna noin 70 000 joulukinkkua, ja vastuullisen kotimaiselle lihatalolle on luonnollista ja tärkeätä osallistua jälleen Kinkkutempun toteuttamiseen.

– Onhan se hauska ajatus, että minun joulukinkkuni paistorasvalla joku voi ajella 3 kilometriä lähes päästöttömästi, kun tankkaa uusiutuvaa dieseliä. Entä kun kaikki suomalaiset keräisivät joulun paistinrasvat? miettii Snellmanin vastuullisuuspäällikkö Eeva Heikkilä.

Maatiaispossun vähärasvainen juhlakinkku n. 3 kg 1
Snellmanin joulunkinkun tunnistaa helposti kaupassa.

250 keräyspistettä

Suosittu kiertotaloustempaus tarjoaa jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat helposti.

Keräys alkaa perjantaina 16.12.2022 ja jatkuu aina 8.1.2023 saakka. Ympäri Suomea löytyy yhteensä lähes 250 paistinrasvojen keräyspistettä, esimerkiksi kaikkien K-Citymarketien pihalta löytyy piste.

Kinkkutemppu järjestetään 15 eri toimijan yhteishankkeena. Näin osallistut Kinkkutemppuun:

  • Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
  • Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Vie rasvatölkit lähimpään keräyspisteeseen 16.12.2022–8.1.2023 välisenä aikana.
  • Ethän laita tölkkejä keräysastiaan muovipussissa.

Kaikki paistinrasvat kelpaavat. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Kinkkutempun keräyspisteet, tarkemmat kierrätysohjeet sekä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset löytyvät osoitteesta www.kinkkutemppu.com

Tehdään yhdessä kinkkutemppu! 2
Kinkkutemppu on yksinkertaisen nerokas. Rasvasta saadaan polttoainetta!

Viime vuonna joulunajan kiertotalousteko keräsi paistinrasvaa yhteensä huimat 55,5 tonnia. Joulukinkusta ja muiden jouluruokien paistinrasvoista kerätystä rasvamäärästä valmistetulla polttoaineella voisi ajaa henkilöautolla jopa 270 edestakaista matkaa Hangosta Utsjoelle. 

Kinkkutemppuun osallistuvat yritykset ja tahot.