Hoppa till innehållet
Snart kan du tanka bilen med biogas vid Snellman: "Om man ger människor ett möjligt alternativ kommer ingen förändring att ske" 2

Snart kan du tanka bilen med biogas vid Snellman: ”Om man inte ger människor ett möjligt alternativ kommer ingen förändring att ske”

I november blir det dags för Snellman att ta ytterligare ett steg i utvecklingen mot smartare energilösningar. En tankstation för personbilar som går på biogas är nästa naturliga fas i den process som kom igång redan 2013.

I sex år har Snellmans Köttförädling använt biogas för uppvärmning och produktion av processånga. Från Snellmans fabrik på Granholmen körs årligen 20 000 kubikmeter slam från reningsverket till Jeppo, där företaget Jeppo Biogas finns.

Snellman är delägare i företaget, vars årsproduktion just nu uppgår till 30 GWh, och för Markus Snellman, teknisk ledare på Snellmans Köttförädling är satsningen på biogas en naturlig del av företagets ständiga jakt på smarta energilösningar.

Skiss över biogasstationen vid Granholmen
Bj Häggbloms visualisering av den kommande tankstationen.

– Produktion av biogas är en viktig del i en cirkulär ekonomi. Egentligen löser man flera problem när man ser gödseln som ett brunt guld, säger han.

Med satsningen på biogas, värmepumpar och värmeåtervinning sparar Snellman (omräknat till olja) 3 miljoner kilogram olja, vilket motsvarar 8 700 ton mindre koldioxidutsläpp årligen.

Ur en konsuments perspektiv kan man om Snellmans energieffektivitet konstatera, att de går åt lika mycket energi vid stekningen av ett paket malet kött hemma vid spisen, som det går åt vid hela produktens framställning vid fabriken på Granholmen.

Bygget vid granholmen börjar vecka 41

Nu tas alltså följande steg, när bilister i Jakobstadsregionen snart kan tanka CBG (Compressed BioGas) på Granholmen. Grävskoporna går i marken vecka 41 och stationen kommer i november att stå klar i närheten Snellmans fabriksanläggning.

Biokaasutankkausaseman sijainti Kuusisaaressa.
DCIM100MEDIADJI_0490.JPG

CBG är trycksatt biogas som lämpar sig för personbilar, och kan idag i Österbotten tankas vid Jeppo Biogas i Nykarleby, vid Stormossen i Kvevlax i Korsholm och i stadsdelen Roves i Seinäjoki.

Under 2020 kommer också ett privat projekt göra det möjligt att tanka biogas vid riksåttan i Kronoby.

Det kommer att ta en tid innan bilparken byts, men om man inte bygger och ger människor ett möjligt alternativ kommer ingen förändring att ske.

Markus Snellman, teknisk chef

Tankstationen vid Granholmen i Jakobstad blir med andra ord den fjärde i regionen.

Intresset för tankstationen har varit stort, både bland personalen och från allmänheten, men till en början räknar man inte med någon stor lönsamhet.

– Det kommer att ta en tid innan bilparken byts, men om man inte bygger och ger människor ett möjligt alternativ kommer ingen förändring att ske, säger Markus Snellman.

Det är företaget Nordic Gas Solution som levererar den nu aktuella tankstationen.