Siirry sisältöön
Snart kan du tanka bilen med biogas vid Snellman: "Om man ger människor ett möjligt alternativ kommer ingen förändring att ske" 2

Kohta voit tankata autoosi biokaasua Snellmanilla: ”Jos emme anna ihmisille vaihtoehtoja, ei tapahdu myöskään muutosta”

Marraskuussa Snellmanilla otetaan taas uusi askel kohti tulevaisuuden fiksuja energiaratkaisuja. Henkilöautoja varten rakennettu biokaasun tankkausasema nousee Kuusisaareen osana luonnollista kehitystä, joka käynnistyi jo vuonna 2013.

Jo kuuden vuoden ajan Snellmanin Lihanjalostus on käyttänyt biokaasua lämmityksessä ja prosessihöyryn tuotannossa. Snellmanin tehtaalta ajetaan vuosittain 20 000 kuutiometriä lietettä Jepualle, josta löytyy Jeppo Biogas -niminen yritys.

Snellman on osakkaana laitoksessa, jonka vuosituotanto on tällä hetkellä 30 GWh. Markus Snellman toimii teknisenä johtajana Snellmanin Lihajalostuksessa ja näkee panostukset biokaasuun osana yrityksen jatkuvaa tahtotilaa löytää aina vain parempia energiansäästöratkaisuja.

Skiss över biogasstationen vid Granholmen
Bj Häggblomin havainnekuva tulevasta tankkausasemasta.

– Biokaasun tuotanto on tärkeä osa kiertotaloutta. Kohtelemalla lantaa ruskeana kultana ratkaistaan itse asiassa useita ongelmia, hän toteaa.

Käyttämällä biokaasua, lämpöpumppuja ja lämmön talteenottoa säästämme (öljyksi muunnettuna) 3 miljoona kiloa öljyä vuodessa, joka vastaa 8 700 tonnia vähemmän hiilidioksidipäästöjä vuodessa.

Kuluttajan kannalta relevantin vertauskuvan Snellmanin energiatehokkuudesta voi hakea lieden ääreltä. Kun kotona paistetaan paistinpannulla puoli kiloa jauhelihaa, energiaa kuluu yhtä paljon kuin tuotteen koko valmistukseen teurastamolta aina valmiiseen pakkaukseen.

kaivuutyöt käyntiin viikolla 41

Nyt on kuitenkin aika ottaa seuraava askel matkalla kohti parempia liikenneratkaisuja, kun alueen autoilijat voivat kohta täyttää kaasutankkinsa CBG-kaasulla (Compressed BioGas) paikallisesti Kuusisaaressa. Kaivuutyöt aloitetaan viikolla 41 ja valmis asema aloittaa toimintansa marraskuussa tehtaan edustalla.

Tällä hetkellä henkilöautoihin soveltuvaa biokaasua voi tankata Pohjanmaalla Jepuan tuotantolaitoksella, Stormossenin tankkausasemalla Mustasaaren Koivulahdessa sekä Seinäjoen kaupungin alueella, Roveksessa.

Biokaasutankkausaseman sijainti Kuusisaaressa.
Asema sijoittuu PieHi:n hiihtomajan läheisyyteen.

Vuonna 2020 yksityinen hanke on myös tuomassa tankkausaseman valtatie kahdeksan varrelle Kruunupyyhyn.

”Jos emme rakenna ja anna ihmisille mahdollisia vaihtoehtoja, ei tapahdu myöskään muutosta”

Markus Snellman, tekninen johtaja

Kuusisaaren tankkausasemasta tulee toisin sanoen lähialueen neljäs. Kiinnostus tankkausasemaa kohtaan on ollut suurta sekä oman henkilökunnan että suuren yleisön parissa. Aseman ei kuitenkaan oleteta tuottavan runsaasti ihan alussa.

– Vie aikaa, ennen kuin autokanta muuttuu, mutta jos emme rakenna ja anna ihmisille mahdollisia vaihtoehtoja, ei tapahdu myöskään muutosta, toteaa Markus Snellman.

Marraskuussa aloittavan tankkausaseman toimittaa Nordic Gas Solution ­-niminen yritys.