Äppelcidergris – Ciderbrässerad grisytterfilé
2h
8
Lätt
Ingredienser
Äppelcidergris
- 1 pkt Snellman Ytterfilé av lantgris ca 1,3 kg
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk farinsocker
- 2 äpple
- 2 gullök
- 0.5 dl finhackade färsk timjan
- 0.33 l äppelcider
- 1 buljongtärning
- 1 dl matlagningsgrädde
- 0.5 msk majsstärkelse
Instruktioner
Ta köttet ur förpackningen och lägg det i en smord ugnsform
Krydda köttet med salt, peppar och farinsocker
Fördela lökbitar och äppelklyftor i formen, dekorera med färsk timjan
Häll på cidern och lägg sedan in formen i ugnen
Stek köttet på 150C i 1,5 timmar
När köttet är klart, lyft upp det på en skärbräda. Täck köttet med aluminiumfolie så att det inte kallnar medan du gör såsen. Köttet blir även saftigare av att vila en stund efter tillagningen
Mosa alla äppelklyftor i ugnsformen och blanda runt det med spadet i formen. Sila därefter spadet och häll det i en kastrull
Låt spadet koka upp och smula ner en buljongtärning. Smaka av med ytterligare salt och peppar, grädde och färsk timjan
Red av såsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten
Skär köttet i skivor och servera med potatismos och skysås.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 210 g | |
---|---|---|
Energi | 756 kJ / 181 kcal | 1587 kJ / 380 kcal |
Fett | 10.5 g | 22 g |
- varav mättat fett | 4 g | 8.4 g |
Kolhydrat | 5.4 g | 11.4 g |
- varav sockerarter | 4.9 g | 10.3 g |
Protein | 17 g | 35 g |
Fiber | 0.6 g | 1.4 g |
Salt | 0.8 g | 1.7 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.