Hoppa till innehållet
Äppelcidergris – Ciderbrässerad grisytterfilé

Äppelcidergris – Ciderbrässerad grisytterfilé

Ytterfilé av lantgris ca 1,3 kg

2h

8

Lätt

I det här receptet från Herr Snellman blir ytterfilen av lantgris riktigt läcker och mör när den får sjuda långsamt i ugnen. Maträtten får en egen färsk smaknyans av äppelskivor som läggs i ugnsformen och äppelcider som används till sjudningen. Ytterfilen av lantgris serveras med fluffigt potatismos och en god sås. Köttet till Herr Snellmans ytterfile kommer alltid från gm-fria lantgrisar uppväxta på familjegårdar, och är naturligtvis 100% finskt.

Ingredienser

Äppelcidergris
  • 1 pkt Snellman Ytterfilé av lantgris ca 1,3 kg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk farinsocker
  • 2 äpple
  • 2 gullök
  • 0.5 dl finhackade färsk timjan
  • 0.33 l äppelcider
  • 1 buljongtärning
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 0.5 msk majsstärkelse

Instruktioner

Ta köttet ur förpackningen och lägg det i en smord ugnsform

Krydda köttet med salt, peppar och farinsocker

Fördela lökbitar och äppelklyftor i formen, dekorera med färsk timjan

Häll på cidern och lägg sedan in formen i ugnen

Stek köttet på 150C i 1,5 timmar

När köttet är klart, lyft upp det på en skärbräda. Täck köttet med aluminiumfolie så att det inte kallnar medan du gör såsen. Köttet blir även saftigare av att vila en stund efter tillagningen

Mosa alla äppelklyftor i ugnsformen och blanda runt det med spadet i formen. Sila därefter spadet och häll det i en kastrull

Låt spadet koka upp och smula ner en buljongtärning. Smaka av med ytterligare salt och peppar, grädde och färsk timjan

Red av såsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten

Skär köttet i skivor och servera med potatismos och skysås.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 210 g
Energi 756 kJ / 181 kcal 1587 kJ / 380 kcal
Fett 10.5 g 22 g
- varav mättat fett 4 g 8.4 g
Kolhydrat 5.4 g 11.4 g
- varav sockerarter 4.9 g 10.3 g
Protein 17 g 35 g
Fiber 0.6 g 1.4 g
Salt 0.8 g 1.7 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan