Äppelcidergris – Ciderbrässerad grisytterfilé

Omenapossu

I det här receptet från Herr Snellman blir ytterfilen av lantgris riktigt läcker och mör när den får sjuda långsamt i ugnen. Maträtten får en egen färsk smaknyans av äppelskivor som läggs i ugnsformen och äppelcider som används till sjudningen. Ytterfilen av lantgris serveras med fluffigt potatismos och en god sås.

Köttet till Herr Snellmans ytterfile kommer alltid från gm-fria lantgrisar uppväxta på familjegårdar, och är naturligtvis 100% finskt.

8

Ingredienser

  • 1 300 g Snellman gris ytterfile
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 1 tsk farinsocker
  • 2 äpplen
  • 2 gula lökar
  • färsk timjan
  • 1 brk äppelcider
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • majsstärkelse

Äppelcidergris – Ciderbrässerad grisytterfilé — Gör så här

  1. Ta köttet ur förpackningen och lägg det i en smord ugnsform
  2. Krydda köttet med salt, peppar och farinsocker
  3. Fördela lökbitar och äppelklyftor i formen, dekorera med färsk timjan
  4. Häll på cidern och lägg sedan in formen i ugnen
  5. Stek köttet på 150C i 1,5 timmar
  6. När köttet är klart, lyft upp det på en skärbräda. Täck köttet med aluminiumfolie så att det inte kallnar medan du gör såsen. Köttet blir även saftigare av att vila en stund efter tillagningen
  7. Mosa alla äppelklyftor i ugnsformen och blanda runt det med spadet i formen. Sila därefter spadet och häll det i en kastrull
  8. Låt spadet koka upp och smula ner en buljongtärning. Smaka av med ytterligare salt och peppar, grädde och färsk timjan
  9. Red av såsen med majsstärkelse utrörd i kallt vatten
  10. Skär köttet i skivor och servera med potatismos och skysås.
Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer