Hoppa till innehållet
Dubbel ostburgare enligt MrTuomo

Dubbel ostburgare enligt MrTuomo

Burger malet kött av nöt 20 % 650 g

4

1h total tid

Lätt

Vi gav vår vän MrTuomo möjligheten att göra en dubbel ostburgare från grunden helt enligt hans eget tycke. Vår Karlebybördige YouTube-vän antog utmaningen på ett fantastiskt sätt. I videon längst ner i receptet kan du följa med hur MrTuomo från grunden tillreder sina egna kryddgurkor och sauterade lökblandning som småningom gifter sig med Snellmans fantastiska Street Food burgermaletkött och Fazers underbara brioche-bröd.

Ingredienser

Dubbel ostburgare enligt MrTuomo
MrTuomos kryddgurkor
  • 0.5 l vatten
  • 0.5 dl havssalt
  • 0.5 dl spritättika
  • 20 g dill i kruka

Instruktioner

Dubbel ostburgare enligt MrTuomo — Gör så här

Börja med kryddgurkorna. Häll vattnet i en kastrull och värm upp på medelvärme och blanda i salt och ättiksprit – rör om tills saltet löst upp sig. Lägg pepparkornen i en plastpåse och krossa lätt med knivbladet. Lägg även i dillen och misshandla den lätt. Häll över peppar- och dillblandningen i kastrullen.

Skär slutligen upp gurkan i relativt tjocka skivor och lägg i kastrullen. Låt blandningen ta smak utan att koka upp den och flytta sen över för att svalna. Lägg hela kastrullens innehåll i ett förslutningsbart kärl och lagra för senare konsumtion. Låt gurkorna ta smak i minst tre timmar, men det kan också löna sig att göra gurkorna klara dagen innan och låta vila över natten.

Börja sen med köttet. Skär 80 g stora biffar med en sågtandad kniv enligt linjerna på förpackningen och platta ut biffarna på bakplåtspapper. Använd en brioche-semla som måttstock och gör biffarna 1 cm större än brödet – biffen drar ihop sig under stekningen och sitter sen perfekt.

Krydda biffarna med salt och peppar och låt vila ännu en stund i rumstemperatur. Skala löken och skär itu två gånger. Skär passligt tunna skivor och stek på medeltemperatur. Använd rejält med smör. När löken börjar få färg tillägger du en matsked farinsocker och slutligen ännu salt och peppar. Lyft lökblandningen av plattan på en tallrik och vila.

Stek först biffarna ordentligt på ena sidan. När du vänder biffen lägger du ostskivorna på. Vid behov kan du lägga ett lock över pannan så smälter osten bättre. I slutskedet av biffstekandet kan du ännu värma upp lökblandningen på pannan.

Plocka bort biffar och lök från pannan, stäng av plattan och ge brioche-semlorna värme och lite färg i fettet. Bygg burgaren från botten upp, enligt MrTuomo i ordningen ketchup, lök, gurka, biffar och lock.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 250 g
Energi 1436 kJ / 345 kcal 3591 kJ / 862 kcal
Fett 22.4 g 55.9 g
- varav mättat fett 11.2 g 28 g
Kolhydrat 15.5 g 38.8 g
- varav sockerarter 3.2 g 8 g
Protein 20 g 51 g
Fiber 1.3 g 3.3 g
Salt 5.7 g 14.1 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan