Enkel påskplåt med batat och lantgris
1h 20min (varav 30min aktiv)
5
Lätt
Ingredienser
Örtolja
- 2 dl rödvinsvinäger
- 2 dl rypsolja
- 3 vitlökslyftor
- 1 röd chili
- 2 kruka färska örter
Rostad sötpotatis
- 2 söt potatis
- 2 msk rypsolja
- 1 tsk salt
- 0.5 tsk grovmald svartpeppar
Limehummus
- 400 g kikärter
- 1 lime
- 2 vitlökslyftor
- 3 msk tahini
- 0.5 tsk spiskummin
- 0.3 tsk cayennepeppar
- 0.5 tsk salt
- 0.3 tsk grovmald svartpeppar
- 1 dl rypsolja
Instruktioner
Tillred limehummus. Häll vätskan ur kikärterna, riv limeskal och kläm ur saften. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Gör puré av kikärterna, skalet och saften, vitlöken, kryddorna och tahinin med stavmixer eller i en matberedare. Häll slutligen försiktigt i olja, tills du känner dig till freds med strukturen på din hummus.
Tillred örtoljan. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka också örter och chili. Rör ihop alla ingredienser och kör med en stavmixer. Använd hälften av olja till att smaksätta biffen och spara hälften som sås till portionen.
Värm upp ugnen till 200 grader.
Gör klyftor av den oskalade bataten och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Stänk lätt med olja och kryddor över och rör om. Rosta bataten i ugn tills de fått färg och mjuknat en aning, handlar om ca. 30–40 minuter.
Krydda kasslerbiffarna med örtoljan och sprid ut på batatplåten. Stek mellan 7–10 minuter i ugn, tills biffarna är klara. Du kan också använda ugnens grill-funktion här.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 240 g | |
---|---|---|
Energi | 1767 kJ / 427 kcal | 4241 kJ / 1025 kcal |
Fett | 36.5 g | 87.7 g |
- varav mättat fett | 4.1 g | 9.8 g |
Kolhydrat | 10.1 g | 24.3 g |
- varav sockerarter | 1.5 g | 3.5 g |
Protein | 12 g | 28 g |
Fiber | 3 g | 7.3 g |
Salt | 0.8 g | 2 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.