Hoppa till innehållet
Jordgubbs- och rabarberpaj med bacon

Jordgubbs- och rabarberpaj med bacon

Riktig bacon 150 g

1h 5min (varav 20min aktiv)

4

Lätt

Sött möter salt – och grillen gör resten! Den här jordgubbs- och rabarberpajen får, förutom ett krispigt smuldegstäcke, även med sig ett lager karamelliserad bacon som tillför rökig fyllighet och en läcker kontrast. Den grillade desserten är en perfekt avslutning på en somrig måltid – varm, saftig och precis lagom överraskande. Servera med vaniljglass, dekorera med ätbara blommor och låt sommaren smaka i varje sked.

Ingredienser

  • 1 pkt Snellman Riktig bacon 150 g
  • 2 msk lönnsirap
  • 250 g rabarberstjälkar
  • 3 dl jordgubbar
  • 2 tsk smör
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk krossad kardemumma
Smyldeg
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 0.5 dl farinsocker
  • 2 dl havreflingor
  • 1 dl vetemjöl
Dessutom
  • 1 l vaniljglass
  • ätbara blommor eller örter

Instruktioner

  1. Pensla baconskivorna med lönnsirap och grilla krispiga på låg värme. Du kan också tillreda i ugnen: lägg de penslade baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader i cirka 15 minuter.

  2. Skölj av och skär rabarberstjälkarna i bitar. Rensa jordgubbarna och skär i bitar.

  3. Lägg ett skrynklat bakplåtspapper i en ugnssäker form som tål grillning (metallform eller gjutjärnspanna) eller smörj formen. Lägg i rabarberbitarna och jordgubbarna och strö över farinsocker och kardemumma.

  4. Jobba för hand ihop rumstempererat smör, farinsocker, havregryn och vetemjöl i en skål tills du har en smulig deg. Fördela smuldeg över rabarber och jordgubbar.

  5. Grilla på indirekt värme. Värm grillen till 200 grader. Ställ pajformen i grillen och stäng av brännarna direkt under formen. Stäng locket och låt grilla i cirka 30 minuter. Du kan också baka pajen i ugnen i 200 grader i cirka 30 minuter.

  6. Servera med vaniljglass och toppa med knaprigt bacon. Dekorera gärna med ätbara blommor.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 400 g
Energi 1052 kJ / 252 kcal 4210 kJ / 1006 kcal
Fett 12.6 g 50.5 g
- varav mättat fett 7.1 g 28.5 g
Kolhydrat 28.2 g 112.9 g
- varav sockerarter 22.1 g 88.3 g
Protein 5 g 20 g
Fiber 1.3 g 5.1 g
Salt 0.4 g 1.5 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Sött möter salt – och grillen gör resten! Den här jordgubbs- och rabarberpajen får, förutom ett krispigt smuldegstäcke, även med sig ett lager karamelliserad bacon som tillför rökig fyllighet och en läcker kontrast. Den grillade desserten är en perfekt avslutning på en somrig måltid – varm, saftig och precis lagom överraskande. Servera med vaniljglass, dekorera med ätbara blommor och låt sommaren smaka i varje sked.

fixa receptet steg-för-steg

Kommentera, ge ett tips eller ställ en fråga

* Obligatoriska fält

Spara

Till inköpslistan