Hoppa till innehållet
Kålrotslasagne med riktigt malet kött

Kålrotslasagne med riktigt malet kött

Malet kött av nöt 10 % 400 g

1h 45min (varav 30min aktiv)

6

Medel

Denna kålrotslasagne med Riktigt malet kött ger dig en ny dimension åt en klassisk rätt! Tunna skivor av kålrot fördjupar smakupplevelsen i lasagnen genom saftighet och en mild sötma, samtidigt som mängden grönsaker på tallriken ökar. Den smakrika köttfärssåsen med tomat och ostsåsen i samspel med kålrotens sötma lägger grunden för en ny favorit vid matbordet. Ett perfekt val både för vardagen och för helgens familjemåltider.

Ingredienser

  • 700 g kålrot
  • 1 msk olja
  • 9 lasagneskivor
Maletköttsås
  • 1 pkt Snellman Malet kött av nöt 10 % 400 g
  • 1 msk rypsolja
  • 1 lök
  • 4 vitlökslyftor
  • 1 chili
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk av tomatkross (á 500 g)
  • 1 dl vatten
  • 2 buljongtärning
  • 0.5 tsk grovmald svartpeppar
  • 0.5 kruka salvia
Ostsås
  • 50 g smör
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 6 dl lättmjölk
  • 150 g emmental ost, riven
  • 0.5 tsk salt

Instruktioner

Skala kålroten och dela i halvor. Skär så tunna skivor som möjligt (2–3 mm) med kniv eller mandolin. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin och hälften av salviabladen.

Bryn malet kött i olja. Tillsätt lök och chili och stek tills de mjuknat. Häll i tomatpuré, krossade tomater, vatten, smulade buljongtärningar, svartpeppar och hackad salvia. Låt sjuda på svag värme i 5 minuter.

Gör nu ostsåsen. Smält smör i en kastrull och rör ner vetemjöl. Låt mjölet inte mjölet börja få färg. Tillsätt mjölk och vispa ihop till slät sås. Koka upp och rör sedan ner riven ost. Smaka av med salt.

Smörj en ugnsform (20 x 30 cm). Lägg ¼ av kålrotsskivorna i botten, därefter ⅓ av köttsåsen, 3 st lasagneplattor och ⅓ av ostsåsen. Upprepa proceduren för varje lager och avsluta med ett lager kålrot och ostsås. Avrunda med salviablad som du penslar med olja.

Tillred i 175 grader i 60–75 minuter. Kontrollera att kålroten blir mjuk. Låt stå och dra i ca. 15 minuter innan servering.

Tips

Testa även morot eller batat! Bataten blir färdig snabbare, så kapa 10–15 minuter från tillagningstiden.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 350 g
Energi 595 kJ / 142 kcal 2083 kJ / 498 kcal
Fett 7.6 g 26.6 g
- varav mättat fett 3.6 g 12.7 g
Kolhydrat 9.9 g 34.7 g
- varav sockerarter 4.1 g 14.5 g
Protein 8 g 27 g
Fiber 1.4 g 4.8 g
Salt 0.7 g 2.4 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

fixa receptet steg-för-steg

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan