Hoppa till innehållet

Lövbiff av nöt med örtigt kryddsmör och rostade körsbärstomater

Lövbiff av nöt ytterfilé 2 st 240 g

1h (varav 25min aktiv)

2

Lätt

När du vill ha en utsökt och elegant måltid utan onödigt krångel är denna rätt det perfekta valet. Den tunna lövbiffen steker du snabbt i het panna för vacker yta, samtidigt som insidan förblir saftig. Örtsmöret som smälter över biffen fulländar smakupplevelsen. De ugnsrostade tomaterna tillför mild sötma och fräschör, flankerade av krispig fransk potatis och aioli. Det perfekta valet för en romantisk middag!

Ingredienser

Maustevoi
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl färsk persilja, graslök och basilika, hackad
  • 1 lime
  • 0.25 tsk salt
Rostad körsbärstomater
  • 250 g körsbärstomat
  • 1 msk olivolja
Dessutom
  • 500 g pommes frites (djupfryst)
  • 1 dl aioli

Instruktioner

  1. Ta köttet i rumstemperatur minst 30 minuter innan stekning.

  2. Förbered örtsmöret. Finhacka örterna med kniv. Riv limeskal och pressa ut 1 msk saft. Blanda det rumstempererade, mjuka smöret med de hackade örterna, limeskal, limesaft och salt i en skål. (om smöret är för hårt kan du mjuka upp det snabbt i några sekunder i mikrovågsugn)

  3. Portionera upp smöret på ett bakplåtspapper och forma det till en hög. Vik bakplåtspappret över smöret och rulla ihop med hjälp av exempelvis en stekspade. Förslut sen ändarna och lägg i frysen.

  4. Gör sen fransk potatis i ugn eller airfryer enligt förpackningens anvisningar.

  5. Förbered rostade körsbärstomater. Stek körsbärstomaterna i olja i stekpanna i 5 minuter, vänd då och då. Lyft upp på en tallrik och ställ åt sidan.

  6. Ta ut örtsmöret ur frysen och skär i skivor. Häll upp aiolin i två små skålar.

  7. Hetta upp olja och smör i en tjockbottnad stekpanna. Låt smöret smälta tills det slutar skumma. Lägg i biffarna och stek 1–2 minuter på varje sida. Krydda med salt och svartpeppar.

  8. Lägg upp din portion, lägg fransk potatis på tallriken. Placera lövbiffen intill tillsammans med körsbärstomaterna och aioli.

Tips

Välj en tjockbottnad panna så att värmen inte sjunker under stekningen.

Eventuellt överblivet kryddsmör står sig i frysen i några veckor.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 500 g
Energi 1330 kJ / 320 kcal 6651 kJ / 1598 kcal
Fett 21.9 g 109.7 g
- varav mättat fett 6.8 g 34.2 g
Kolhydrat 22.2 g 110.9 g
- varav sockerarter 1.4 g 7.1 g
Protein 8 g 39 g
Fiber 1.2 g 5.8 g
Salt 0.7 g 3.4 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

När du vill ha en utsökt och elegant måltid utan onödigt krångel är denna rätt det perfekta valet. Den tunna lövbiffen steker du snabbt i het panna för vacker yta, samtidigt som insidan förblir saftig. Örtsmöret som smälter över biffen fulländar smakupplevelsen. De ugnsrostade tomaterna tillför mild sötma och fräschör, flankerade av krispig fransk potatis och aioli. Det perfekta valet för en romantisk middag!

fixa receptet steg-för-steg

Kommentera, ge ett tips eller ställ en fråga

* Obligatoriska fält

Spara

Till inköpslistan