Mac & cheese med pumpa
6
40min tillagningstid + 1h 30min total tid
Lätt
Ingredienser
- 1 påse makaroner (400 g)
- 500 g hokkaidopumpa eller annan typ av pumpa
- 5 dl mjölk
- 0.5 dl vetemjöl
- 25 g smör
- 175 g riven cheddarost
- en nypa muskotnöt
- 1 pkt Snellman Malet kött av nöt 10 % 250 g
- 1 lök
- 2 vitlökslyftor
- 3 msk skorpmjöl
- 1 tsk salt
- svartpeppar
Instruktioner
Skala pumpan och avlägsna fröna. Skär i bitar och koka i saltat vatten i cirka 15 minuter eller tills pumpan mjuknat. Gör puré av pumpan med stavmixer eller i en hushållsberedare och ställ till sidan.
Tillred ostsåsen. Smält smör i en kastrull, tillsätt vetemjöl och rör om. Låt blandningen puttra någon minut, men bryn inte mjölet. Tillsätt mjölk i några repriser under ständig omrörning. Värm upp till kokningspunkten under omrörning. Låt ännu puttra i 3–5 minuter eller tills såsen tjocknar. Tillsätt två tredjedelar av den rivna osten och rör om så att osten smälter. Rör ner pumpapurén och krydda med salt, svartpeppar och muskotnöt (om du vill).
Koka makaronerna enligt förpackningens instruktioner.
Bryn Riktigt malet kött från Snellman i en stekpanna. Fyll på med finhackad lök och vitlök. Sautera lökblandningen en stund och krydda med salt och peppar.
Rör ihop ostsåsen, makaronerna och köttet i en tillräckligt stor skål. Smaka av och krydda ännu vid behov med salt och peppar. Bred ut massan jämnt i en stor form och strö över skorpmjöl och den sista rivna osten. Tillred i en 175-gradig ugn i ca. 45 minuter eller tills ytan fått en gyllenbrun, vacker färg. Låt dra en stund innan servering.
Tips
Du kan anpassa smaken genom att variera den rivna ost du använder – mild eller stark, helt efter din smak.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 400 g | |
---|---|---|
Energi | 554 kJ / 132 kcal | 2214 kJ / 527 kcal |
Fett | 5 g | 20.1 g |
- varav mättat fett | 2.7 g | 10.9 g |
Kolhydrat | 14.4 g | 57.7 g |
- varav sockerarter | 1.8 g | 7 g |
Protein | 7 g | 29 g |
Fiber | 0.8 g | 3.3 g |
Salt | 0.9 g | 3.5 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.