Hoppa till innehållet
Mexikanska köttpastejer

Mexikanska köttpastejer

Malet kött av nöt 20 % 400 g

20

2h 30min tillagningstid + 2h 30min total tid

Medel

I Latinamerika äter man köttpastejer som flottyrkokts eller tillretts i en trädgårdsugn. Dessa kallas empanadas.

Ingredienser

Degen
  • 1 l vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 tsk salt
  • 200 g smör
  • 1 liter rypsolja till friteringen
Fyllning
  • 1 pkt Snellman Malet kött av nöt 20 % 400 g
  • 2 lök
  • 3 vitlökslyftor
  • 1 paprikaringar som garnering
  • 2 kokt ägg
  • 12 gröna, kärnfria oliver
  • 1 dl russin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0.5 tsk chilipasta
  • 0.5 tsk grovmald svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk kanel

Instruktioner

Tillred degen. Blanda bakpulvret i mjölet. Blanda alla ingredienser till en jämn deg, låt degen vila svalt i ett par timmar
Tillred fyllningen. Bryn köttfärsen i sitt eget fett. Tillsätt den hackade löken, de finfördelade vitlöksklyftorna och den tärnade paprikan i köttet. Låt svalna lite och tillsätt de finfördelade äggen, oliverna och russinen. Blanda väl och krydda starkt
Kavla degen till en tunn platta. Skär plattan antingen i fyrkanter som är 10×10 centimeter eller ta ut cirklar med en form. Sätt en klick med fyllning på varje fyrkant, pensla kanterna med ägg och vik ihop till pastejer. Tryck ihop kanterna ordentligt med en gaffel
Använd 1 liter rypsolja till friteringen. Fritera pastejerna eller värm upp ugnen till 225 grader pensla pastejerna med ägg och grädda i cirka 15 minuter i ugnen.
Kom ihåg! Värm inte upp oljan för mycket, eftersom överhettad olja kan börja brinna. Ha för säkerhets skull ett tätt lock som passar på kastrullen i närheten. Med locket kan du kväva en eventuell fettbrand.

Tips
  • Reservera cirka 1–1 ½ l rypsolja till friteringen.
  • Hetta upp oljan till 160–180 grader i en gjutjärnspanna eller i en rostfri kastrull.
  • Kontrollera att oljan är tillräckligt varm antingen med en temperaturmätare eller genom att lägga en liten degbit eller en liten bit ljust bröd i oljan. När den blir vackert brun på cirka en minut är temperaturen lagom.
  • Koka endast några pastejer (2–3) åt gången i grytan beroende på deras storlek.
  • En hålslev är ett behändigt verktyg att vända pastejerna med och lyfta upp dem ur oljan.
  • Låt pastejerna rinna av på hushållspapper.
  • Låt den använda oljan svalna och sila den. Förvara sedan den använda oljan svalt. Du kan använda samma olja till fritering två–tre gånger.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 85 g
Energi 1580 kJ / 378 kcal 1343 kJ / 322 kcal
Fett 22.4 g 19.1 g
- varav mättat fett 9.3 g 7.9 g
Kolhydrat 32.8 g 27.9 g
- varav sockerarter 4.8 g 4 g
Protein 11 g 9 g
Fiber 2.2 g 1.9 g
Salt 0.9 g 0.8 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan