Hoppa till innehållet
Morotslåda

Morotslåda

8

1h 45min total tid

Medel

Mmm, morotslåda. Klassikern på varje finländares julbord, sedan 1930-talet. Herr Snellmans recept, varsågod!

Ingredienser

Morotslåda
  • 1 kg morotter
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1.5 dl grötris
  • 3 dl grädde
  • 2 ägg
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl sirap
  • 0.25 tsk vitpeppar
  • 0.25 tsk malen muskotnöt
  • 1 dl skorpmjöl
  • 2 msk smör

Instruktioner

Skär morötterna i bitar och koka i saltat vatten tills de blir mjuka. Spara vattnet och koka riset i det. Mosa morötterna med en stavmixer till en slät massa. Blanda alla ingredienserna. Häll i en smord form och strö lite skorpmjöl ovanpå, samt några klickar smör. Grädda i 200 grader i ca 45 minuter.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 200 g
Energi 621 kJ / 149 kcal 1242 kJ / 298 kcal
Fett 8.9 g 17.7 g
- varav mättat fett 5.5 g 11.1 g
Kolhydrat 13.9 g 27.8 g
- varav sockerarter 6 g 12 g
Protein 2 g 5 g
Fiber 1.8 g 3.5 g
Salt 0.6 g 1.2 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Jul Lådmat

Har du smakat än? 
Berätta vad du tyckte på Facebook.

Spara

Till inköpslistan