Morotslåda
8
1h 45min total tid
Medel
Mmm, morotslåda. Klassikern på varje finländares julbord, sedan 1930-talet. Herr Snellmans recept, varsågod!
Ingredienser
Morotslåda
- 1 kg morötter
- 5 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1.5 dl grötris
- 3 dl grädde
- 2 ägg
- 0.5 tsk salt
- 0.5 dl sirap
- 0.25 tsk vitpeppar
- 0.25 tsk malen muskotnöt
- 1 dl skorpmjöl
- 2 msk smör
Instruktioner
Skär morötterna i bitar och koka i saltat vatten tills de blir mjuka. Spara vattnet och koka riset i det. Mosa morötterna med en stavmixer till en slät massa. Blanda alla ingredienserna. Häll i en smord form och strö lite skorpmjöl ovanpå, samt några klickar smör. Grädda i 200 grader i ca 45 minuter.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 200 g | |
---|---|---|
Energi | 621 kJ / 149 kcal | 1242 kJ / 298 kcal |
Fett | 8.9 g | 17.7 g |
- varav mättat fett | 5.5 g | 11.1 g |
Kolhydrat | 13.9 g | 27.8 g |
- varav sockerarter | 6 g | 12 g |
Protein | 2 g | 5 g |
Fiber | 1.8 g | 3.5 g |
Salt | 0.6 g | 1.2 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.