
Nöt innefilé med snabb rödvinssås och parmesanpotatis
Biff av nöt innerfilé 2 st ca 240 g2h 5min (varav 35min aktiv)
2
Medel
Ingredienser
- 1 pkt Snellman Biff av nöt innerfilé 2 st ca 240 g
- 2 msk rypsolja
- 25 g smör
- 0.5 tsk fingersalt
- 0.25 tsk svartpeppar
- 2 kvistar färsk timjan
- 1 kvist rosmarin
- 2 vitlökslyftor
Snabb rödvinssås
- 1 schalottenlök
- 2 dl rött vin
- 1 dl demi-glase sås
- 1 tsk farinsocker
- 25 g smör
Parmesanpotatis
- 500 g potatis
- 1 msk rypsolja
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 0.5 tsk salt
- 0.25 tsk svartpeppar
- 50 g parmesan ost
- 1 msk hackad gräslök
Dessutom
- 80 g salladsblandning
- 2 tsk olivolja
- 1 tsk rödvinsvinäger
Instruktioner
-
Ta ut biffarna i rumstemperatur cirka en timme innan tillredning. Torka av köttets yta med papper.
-
Förbered parmesanpotatisen. Tvätta och halvera potatisarna. Riv parmesanost.
-
Lägg potatishalvorna i en ugnsform med snittytan uppåt. Ringla över olja och krydda med paprikapulver, vitlökspulver, salt och svartpeppar. Strö över den rivna parmesanosten. Grädda potatisen i ugn, 200 grader i cirka 30 minuter. Finhacka gräslök och strö över potatisen innan servering.
-
Skala och finhacka schalottenlöken till rödvinssåsen i små tärningar. Skala och halvera de vitlöksklyftor som behövs för stekningen av biffen.
-
Hetta upp en stålpanna på nästan full effekt i några minuter. Testa pannans värme med vatten: droppa några droppar vatten på pannan – om vattnet ”dansar runt” på ytan är pannan tillräckligt het.
-
Sänk värmen något och tillsätt olja. Lägg i biffarna och stek i 2–3 minuter. Köttet fastnar först på pannan men lossnar när det fått en krispig stekyta. Vänd biffarna och stek ytterligare 2 minuter. Krydda med salt och svartpeppar.
-
Sänk värmen med hälften och tillsätt smör, timjan, rosmarin och vitlök i pannan. Ös smör- och oljeblandningen över köttet med en sked genom att luta pannan. Vänd biffarna under stekningen för att få ett jämnt slutresultat.
-
Kontrollera biffarnas innertemperatur med termometer. Biffen är blodig (rare) vid cirka 53 grader, medium vid 55–57 grader och genomstekt (well done) vid 65–68 grader. Lyft upp biffarna på en tallrik och täck med folie. Låt vila medan du gör såsen (köttets innertemperatur stiger med cirka 1 grad efter att det tagits av pannan).
-
Förbered såsen. Plocka örterna och vitlökarna ur pannan. Tillsätt hackad schalottenlök och stek den mjuk.
-
Häll i rödvin, fond och farinsocker. Låt koka ner kraftigt i cirka 5 minuter tills såsen tjocknat.
-
Stäng av värmen och tillsätt smöret.
-
Smaksätt salladsblandningen med olja och rödvinsvinäger.
-
Finhacka gräslök och strö över potatisen innan servering.
-
Servera biffen med parmesanpotatis, rödvinssås och sallad.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 500 g | |
---|---|---|
Energi | 697 kJ / 167 kcal | 3487 kJ / 837 kcal |
Fett | 10.8 g | 54.2 g |
- varav mättat fett | 3.9 g | 19.6 g |
Kolhydrat | 7.9 g | 39.7 g |
- varav sockerarter | 1.2 g | 5.9 g |
Protein | 9 g | 44 g |
Fiber | 0.8 g | 3.9 g |
Salt | 0.8 g | 3.8 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.