Hoppa till innehållet
Nöt innefilé med snabb rödvinssås och parmesanpotatis

Nöt innefilé med snabb rödvinssås och parmesanpotatis

Biff av nöt innerfilé 2 st ca 240 g

2h 5min (varav 35min aktiv)

2

Medel

När du vill ta middagen till nästa nivå är denna klassiska men lättlagade rätt det perfekta valet. En saftig innerfilé av nöt steks till perfektion i panna och avslutas med örter och smör för att verkligen framhäva dess goda smak. Köttet får sällskap av en fyllig och snabb rödvinssås med precis rätt balans mellan djup och sötma. Krispigt rostade parmesanpotatisar ger en dig härligt ostig fyllighet, medan en frisk sallad kompletterar helheten med sin fräschör. Som gjort för festliga tillfällen – klassisk, utsökt och perfekt balans – från den första tuggan till den sista.

Ingredienser

Snabb rödvinssås
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl demi-glase sås
  • 1 tsk farinsocker
  • 25 g smör
Parmesanpotatis
  • 500 g potatis
  • 1 msk rypsolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 0.5 tsk salt
  • 0.25 tsk svartpeppar
  • 50 g parmesan ost
  • 1 msk hackad gräslök
Dessutom
  • 80 g salladsblandning
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk rödvinsvinäger

Instruktioner

  1. Ta ut biffarna i rumstemperatur cirka en timme innan tillredning. Torka av köttets yta med papper.

  2. Förbered parmesanpotatisen. Tvätta och halvera potatisarna. Riv parmesanost.

  3. Lägg potatishalvorna i en ugnsform med snittytan uppåt. Ringla över olja och krydda med paprikapulver, vitlökspulver, salt och svartpeppar. Strö över den rivna parmesanosten. Grädda potatisen i ugn, 200 grader i cirka 30 minuter. Finhacka gräslök och strö över potatisen innan servering.

  4. Skala och finhacka schalottenlöken till rödvinssåsen i små tärningar. Skala och halvera de vitlöksklyftor som behövs för stekningen av biffen.

  5. Hetta upp en stålpanna på nästan full effekt i några minuter. Testa pannans värme med vatten: droppa några droppar vatten på pannan – om vattnet ”dansar runt” på ytan är pannan tillräckligt het.

  6. Sänk värmen något och tillsätt olja. Lägg i biffarna och stek i 2–3 minuter. Köttet fastnar först på pannan men lossnar när det fått en krispig stekyta. Vänd biffarna och stek ytterligare 2 minuter. Krydda med salt och svartpeppar.

  7. Sänk värmen med hälften och tillsätt smör, timjan, rosmarin och vitlök i pannan. Ös smör- och oljeblandningen över köttet med en sked genom att luta pannan. Vänd biffarna under stekningen för att få ett jämnt slutresultat.

  8. Kontrollera biffarnas innertemperatur med termometer. Biffen är blodig (rare) vid cirka 53 grader, medium vid 55–57 grader och genomstekt (well done) vid 65–68 grader. Lyft upp biffarna på en tallrik och täck med folie. Låt vila medan du gör såsen (köttets innertemperatur stiger med cirka 1 grad efter att det tagits av pannan).

  9. Förbered såsen. Plocka örterna och vitlökarna ur pannan. Tillsätt hackad schalottenlök och stek den mjuk.

  10. Häll i rödvin, fond och farinsocker. Låt koka ner kraftigt i cirka 5 minuter tills såsen tjocknat.

  11. Stäng av värmen och tillsätt smöret.

  12. Smaksätt salladsblandningen med olja och rödvinsvinäger.

  13. Finhacka gräslök och strö över potatisen innan servering.

  14. Servera biffen med parmesanpotatis, rödvinssås och sallad.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 500 g
Energi 697 kJ / 167 kcal 3487 kJ / 837 kcal
Fett 10.8 g 54.2 g
- varav mättat fett 3.9 g 19.6 g
Kolhydrat 7.9 g 39.7 g
- varav sockerarter 1.2 g 5.9 g
Protein 9 g 44 g
Fiber 0.8 g 3.9 g
Salt 0.8 g 3.8 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

När du vill ta middagen till nästa nivå är denna klassiska men lättlagade rätt det perfekta valet. En saftig innerfilé av nöt steks till perfektion i panna och avslutas med örter och smör för att verkligen framhäva dess goda smak. Köttet får sällskap av en fyllig och snabb rödvinssås med precis rätt balans mellan djup och sötma. Krispigt rostade parmesanpotatisar ger en dig härligt ostig fyllighet, medan en frisk sallad kompletterar helheten med sin fräschör. Som gjort för festliga tillfällen – klassisk, utsökt och perfekt balans – från den första tuggan till den sista.

Kommentera, ge ett tips eller ställ en fråga

* Obligatoriska fält

Spara

Till inköpslistan