Hoppa till innehållet
Nöt ytterfilé biffar med pepparsås

Nöt ytterfilé biffar med pepparsås

Mörad biff av nöt ytterfilé 2 st 240 g

35min (varav 20min aktiv)

4

Lätt

Pepparsåsen är en tidlös favorit bland finländare när det gäller biffrätter, och i detta videorecept skapar stjärnkocken Micke Björklund sin egen variant av den klassiska såsen som kompanjon till Snellmans utsökta nötytterfilé. När du steker den här biffen i panna är det bra att komma ihåg några detaljer: köttet blir bäst på en varm panna om det har torkats av med papper och kryddats med salt och peppar i förväg. Att överösa biffarna med smör, timjan och vitlök under tillredningen ger dig dessutom en jämn och härlig smak i varje tugga. Detta är en rätt man gärna bjuder på!

Ingredienser

Pippurikastike
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 100 g pepparost
  • salt

Instruktioner

  1. Låt biffarna stå i rumstemperatur i en timme så de når rumstemperatur.

  2. Värm en stekpanna på medelvärme.

  3. Torka av köttet och salta och peppra köttet medan pannan blir varm.

  4. Tillsätt olja i pannan och lägg i biffarna.

  5. Tillsätt sedan krossade vitlöksklyftor och timjan. Låt biffarna stekas tills du ser köttsaft droppar tränga ur köttet på översidan av köttet och tillsätt smöret, vänd sedan biffarna.

  6. Stek den andra sidan av biffarna tills du igen ser köttsaft droppar.

  7. Lyft över köttet på ett skärbräde och låt köttet vila oövertäckt i minst 15 minuter.

  8. Servera helt eller skivat med pepparsås och valfria tillbehör.

Pepparsås
  1. När du stekt köttet slår du i vatten och grädde i stekpannan och låter det koka ner till hälften.

  2. Sila såsen och vispa i pepparosten tills den löst sig och smaka av med salt.

Näringsinnehåll

/ 100g / servering 150 g
Energi 1260 kJ / 304 kcal 1890 kJ / 455 kcal
Fett 23.7 g 35.6 g
- varav mättat fett 9 g 13.5 g
Kolhydrat 2.9 g 4.3 g
- varav sockerarter 2.1 g 3.2 g
Protein 19 g 29 g
Fiber 0.3 g 0.5 g
Salt 1.3 g 1.9 g

Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.

Pepparsåsen är en tidlös favorit bland finländare när det gäller biffrätter, och i detta videorecept skapar stjärnkocken Micke Björklund sin egen variant av den klassiska såsen som kompanjon till Snellmans utsökta nötytterfilé. När du steker den här biffen i panna är det bra att komma ihåg några detaljer: köttet blir bäst på en varm panna om det har torkats av med papper och kryddats med salt och peppar i förväg. Att överösa biffarna med smör, timjan och vitlök under tillredningen ger dig dessutom en jämn och härlig smak i varje tugga. Detta är en rätt man gärna bjuder på!

Kommentera, ge ett tips eller ställ en fråga

* Obligatoriska fält

Spara

Till inköpslistan