
Pulled Pork med Dry Rub
5h 20min (varav 20min aktiv)
6
Lätt
Det finns många sätt att göra pulled pork på, men ibland vill man göra det enkelt för sig. Testa att krydda köttet med en torr kryddblandning, en så kallad dry rub, och stek det sedan i ugnen utan tillbehör. Vi lovar att det blir hur bra som helst!
Paprikapulvret ger köttet en mild röksmak som inte tar överhanden och bidrar även till att köttet får fin färg. Får du inte tag i rökt paprikapulver, använd vanligt paprikapulver istället. Kokossocker har en exotisk smak av kola samtidigt som det inte smakar lika sött som exempelvis farinsocker. Att krydda sitt kött med kaffe ger köttet extra karaktär, och är vanligt förekommande i t.ex. mexikansk matlagning.
Ingredienser
Pulled Pork med Dry Rub
- 1 pkt Snellman Kasslerbit av lantgris ca 1,5 kg
- 1 msk kokossocker
- 1 tsk havssalt
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk senappulver
- 1 tsk malda koriander
- 1 nypa chilipulver
- 0.5 tsk cayennepeppar
- 1 tsk mörkrostat bryggkaffepulver
- 1 dl BBQ-sås
- 250 g coleslaw-sallad
- 6 semla
Instruktioner
- Mät upp kryddorna i en skål och rör om väl.
- Lägg kasslersteken i en smord ugnsform.
- Strö kryddblandningen över köttet och massera in det väl.
- Lägg in köttet i mitten av ugnen på 125 grader i 5 timmar.
- Efter första timmen; täck formen med aluminiumfolie.
- Efter halva tiden; Vänd på köttet i formen så att ovansidan får ligga i köttspadet.
- Efter fem timmar; ta ut formen och lyft upp köttet på en skärbräda.
- Riv ”sönder” köttet med två gafflar och lägg sedan det rivna köttet tillbaka i formen med spadet.
- Vänd runt köttet i spadet och tillsätt ca 1 dl barbecuesås. Rör om väl.
- Servera det ljumma köttet som fyllning i semlor tillsammans med coleslaw.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 180 g | |
---|---|---|
Energi | 1721 kJ / 413 kcal | 3099 kJ / 743 kcal |
Fett | 25.4 g | 45.8 g |
- varav mättat fett | 7.8 g | 14 g |
Kolhydrat | 17.7 g | 31.9 g |
- varav sockerarter | 4 g | 7.2 g |
Protein | 28 g | 50 g |
Fiber | 1.8 g | 3.3 g |
Salt | 1.4 g | 2.5 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.
Det finns många sätt att göra pulled pork på, men ibland vill man göra det enkelt för sig. Testa att krydda köttet med en torr kryddblandning, en så kallad dry rub, och stek det sedan i ugnen utan tillbehör. Vi lovar att det blir hur bra som helst!
Paprikapulvret ger köttet en mild röksmak som inte tar överhanden och bidrar även till att köttet får fin färg. Får du inte tag i rökt paprikapulver, använd vanligt paprikapulver istället. Kokossocker har en exotisk smak av kola samtidigt som det inte smakar lika sött som exempelvis farinsocker. Att krydda sitt kött med kaffe ger köttet extra karaktär, och är vanligt förekommande i t.ex. mexikansk matlagning.