Rostbiff med rostade rödbetor, chevrékräm och mustig skysås

Rostbiff med rostade rödbetor, chevrékräm och mustig skysås

Termen rostbiff kan hänvisa både till en del av nötdjurets slaktkropp och till en maträtt. Till stekningen av rostbiffen lönar det sig att använda sig av en stektermometer för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Som garnering till den här rostbiffen används rostade rödbetor, chevrékräm och en mustig skysås som pricken över i:et! Obs! Det lönar sig att spara spadet som kommer när rostbiffen tillagas i ugn och tillsätta det i såsen.

Herr Snellmans recept på rostbiff, varsågod!

4

Ingredienser

Rostbiff
  • nötstek ca 1 kg
  • salt, peppar, örtkrydda
  • 2 msk finhackad rosmarin
  • 1 msk finhackad vitlök
  • olja till formen
Chèvrekräm
  • 200 g chèvreost, utan kant
  • 1 brk crème fraiche (150 g)
  • 2 tsk flytande honung
  • salt och peppar
Rostade rödbetor
  • 500 g färska små rödbetor
  • 4 msk smör
  • 1 msk finhackad rosmarin
  • salt och peppar
Mustig skysås
  • 1 shalottenlök, finhackad
  • smör till stekning
  • 3 dl köttbuljong
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 2 msk strösocker
  • salt (2 kryddmått)
  • peppar (1 kryddmått)
  • majsstärkelse
  • + 4 folieark, ca 25 cm x 25 cm
Kryddad nötstek, ca 1 kg

Rostbiff med rostade rödbetor, chevrékräm och mustig skysås — Gör så här

  1. Rostbiff: Ta fram rostbiffen i rumstemperatur 1h före tillagning. Sätt ugnen på 125 grader. Ta rostbiffen ur förpackningen och torka av ytan och massera in salt och peppar på ytan, samt ifall du vill lite örtkrydda. Sätt den i en smord ugnsform. Blanda rosmarin och vitlök och täck rostbiffens yta med detta. Stick in en stektermometer i köttbiten. Låt köttet stekas i ugnen tills innertemperaturen är 55°. Låt köttet vila i 15 minuter innan det skärs upp.
  2. Rostade rödbetor: Skala rödbetorna och skär bort rotfästet. Dela rödbetorna i bitar och placera ut dem på foliearken. Smält smöret tillsammans med rosmarinen och fördela över rödbetorna. Krydda med salt och peppar. Ugnsbaka i ca 40 minuter i 225 graders ugnsvärme.
  3. Chèvrekräm: Mosa eller mixa ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  4. Mustig skysås: Fräs löken mjuk i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt soja, tomatpuré och socker och rör om. Späd med köttbuljong och balsamvinäger. Krydda med salt och peppar. Låt såsen koka upp och småkoka i ca.15 min. Rör ner eventuell sky från köttet i ugnen.
  5. Sila såsen genom en finmaskig sil och häll tillbaka i kastrullen, smaka av. Koka upp såsen igen och avred med majsstärkelse enligt anvisningen på paketet.
Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer