Rostbiff med rostade rödbetor, chevrékräm och mustig skysås

Betygsatt 0 av 5
Rostbiff med rostade rödbetor, chevrékräm och mustig skysås

Termen rostbiff kan hänvisa både till en del av nötdjurets slaktkropp och till en maträtt. I det här receptet tillreds rostbiffen av Snellmans utsökta smaksatta nöt innerstek, som lämpar sig utmärkt som råmaterial för rostbiff. Till stekningen av rostbiffen lönar det sig att använda sig av en stektermometer för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Som garnering till den här rostbiffen används rostade rödbetor, chevrékräm och en mustig skysås som pricken över i! Obs! Spadet som kommer när man steker rostbiffen lönar det sig att spara till såsen.

Instruktioner för Herr Snellmans rostbiff, varsågod!

4

Ingredienser

Rotbiff
  • Snellmans nöt innerstek, kryddad
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 msk finhackad vitlök
  • olja till formen
Chèvrekräm
  • 200 g chèvreost, utan kant
  • 1 brk crème fraiche (150 g)
  • 2 tsk flytande honung
  • salt och peppar
Rostade rödbetor
  • 500 g färska små rödbetor
  • 4 msk smör
  • 1 msk finhackad rosmarin
  • salt och peppar
Mustig skysås
  • 1 shalottenlök, finhackad
  • smör till stekning
  • 3 dl köttbuljong
  • dl balsamvinäger
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 2 msk strösocker
  • salt (2 kryddmått)
  • peppar (1 kryddmått)
  • 1 msk majsstärkelse
  • + 4 folieark, ca 25 cm x 25 cm
Nöt innerstek, kryddad 1

Gör så här

  1. Rostbiff
  2. Ta fram rostbiffen i rumstemperatur 1h före tillagning.
  3. Sätt ugnen på 125 grader.
  4. Ta rostbiffen ur förpackningen och lägg den i en smord ugnsform.
  5. Blanda rosmarin och vitlök och täck ytan rostbiffens yta med detta. Stick in en stektermometer i köttbiten.
  6. Låt köttet stekas i ugnen tills innertemperaturen är 55°.
  7. Låt köttet vila i 15 minuter innan det skärs upp.
  8. Rostade rödbetor
  9. Skala rödbetorna och skär bort rotfästet.
  10. Dela rödbetorna i bitar och placera ut dem på foliearken.
  11. Smält smöret tillsammans med rosmarinen och fördela över rödbetorna.
  12. Krydda med salt och peppar.
  13. Ugnsbaka i ca 40 minuter i 225 graders ugnsvärme.
  14. Chèvrekräm
  15. Mosa eller mixa ihop alla ingredienser.
  16. Smaka av med salt och peppar.
  17. Mustig skysås
  18. Fräs löken mjuk i en tjockbottnad kastrull.
  19. Tillsätt soja, tomatpuré och socker och rör om.
  20. Späd med köttbuljong och balsamvinäger.
  21. Krydda med salt och peppar.
  22. Låt såsen koka upp och småkoka i ca.15 min.
  23. Rör ner eventuell sky från köttet i ugnen.
  24. Sila såsen genom en finmaskig sil och häll tillbaka i kastrullen, smaka av.
  25. Koka upp såsen igen och red av den med majsstärkelse utrörd i kallt vatten.
Filéer och stekar

“Filéer och stekar är det bästa man får av finländskt kött. Det gmo-fria köttet kommer direkt från våra familjegårdar hit till Jakobstad. Här skärs köttet för hand av våra professionella styckare. I denna produktkategori finns något för alla smaker.”

Robert, produktuvecklare

Rate

Dela

Kommentarer

Fler recept