Rund smörgåstårta med pepparstek

Rund smörgåstårta med pepparstek

En rund smörgåstårta är en välkommen variation till det traditionella festbordet. Det bästa med den här ståtliga tårtan är att den inte bara ser fantastisk ut utan också smakar därefter. Snellmans inhemska pepparmedvurst, som används i fyllningen, och den tunntunna nötsteken med pepparsmak, som används som dekoration, hämtar med sig den goda pepparsmaken.

Här kan du se våra övriga recept på alla tänkbara former av smörgåstårtor!

10

Ingredienser

Fyllning:
  • 100 g inhemsk pepparmedwurst, strimlad
  • 1 dl hackad gurka
  • 1 dl hackad röd paprika
  • 1 dl hackat kryddgrönt, ex. Koriander, slätpersilja, gräslök
  • 1 dl majonnäs
  • 200 g naturell färskost
  • 1 tsk currykrydda
  • 1 tsk paprikakrydda
  • salt och peppar efter smak
  • 1 dl mjölk
  • 12 skivor ljust toastbröd (vete)
  • 12 skivor mörkt toastbröd (råg)
Dekorering:
  • 200 g naturell färskost
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk grön pesto
  • 1 pkt tunntunn nötstek med pepparsmak
  • hackade örter, korianderblad, vindruvor, tomater, ätbara blommor

Rund smörgåstårta med pepparstek — Gör så här

  1. Ta fram en springform med löstagbar botten, 20 cm i diameter.
  2. Gör fyllningen: Blanda pepparmedwurst, gurka, paprika och kryddgrönt med majonnäs och färskost. Krydda med curry, paprika samt salt och peppar efter behov.
  3. Späd fyllningen med mjölk så att den går enklare att breda ut och samtidigt gör tårtan saftigare.
  4. Montering: Kantskär brödskivorna. Lägg ca 5 vetebrödskivor i bottnen av springformen. Du får pussla litet med bröden och bryta dem i mindre bitar för att få en rund botten.
  5. Bred ut en tredjedel av fyllningen ovanpå brödbottnen. Gör sedan ett andra lager av bröd med den mörkare brödsorten. Bred på fyllning. Upprepa proceduren med vitt bröd.
  6. Bred på det sista av fyllningen. Avsluta med ett lager mörkt bröd. Plasta in formen och lägg på en tallrik som tyngd. Låt stå i kylskåpet och safta sig några timmar, eller över natten.
  7. Dekorering: Lossa springformen och vänd tårtan upp och ner på ett fat. Rör ihop färskost, turkisk yoghurt och pesto i en skål och bred det på smörgåstårtan. Använd en spatel för att få snygga kanter.
  8. Dekorera tårtans kanter med örter. Skär nötsteksskivorna i halvmånar och forma varje skiva till en ros. Placera ut dem i en vacker krans ovanpå tårtan.
  9. Fyll mitten med vindruvor och tomater. Avsluta med att placera ut ätbara blommor.

Tips!

En video som hjälper dig på traven med den runda smörgåstårtan!

Snellman-Tuotekehittaja_Ove

”Tillverkningen av medwurst inleddes här i Jakobstad redan på 50-talet, det är alltså frågan om en lång tradition. Det krävs fortfarande ett noggrant handarbete för att få till den rätta smaken och konsistensen. I våra medwurstar finns inget hästkött, endast finländsk nöt och gris. Till rökningen använder vi spån av al och björk och den långa mognadslagringen fulländar smaken i medwurstarna.”

Ove, Produktutvecklare

Rate

Dela

Kommentarer