Sicilianska köttbullar med morotspuré
45min
4
Lätt
Ingredienser
Köttbullar
- 1 dl skorpmjöl
- 1 dl riven parmesan
- 1 appelsin skal
- 1 pkt Snellman Malet kött av gris och nöt 23 % 400 g
- 1 lök
- 1 buljongtärning
- 2 vitlökslyftor
- 1 ägg
- 0.5 tsk svartpeppar
- 0.5 tsk salt
Morotspuré
- 700 g morötter
- 1 vitlökslyftor
- 1 msk smör
- 1.5 tsk salt
- 1 l vatten
Instruktioner
Köttbullar
Finhacka lök och vitlök. Tillsätt olja i en stekpanna och sautera lökblandningen i några minuter. Tillsätt buljongtärningen och låt den lösa upp sig. När löken är redo lyfter du pannan åt sidan och låter svalna.
Riv den orangea delen av apelsinens skal samt kläm ur och ta vara på saften. Fyll på övriga ingredienser i en skål och rör till en jämn massa. Krydda med svartpeppar och salt vi behov, du får sälta via löken och den rivna osten också. Rör ihop köttbullar av din färdiga massa.
Stek bullarna vackert gyllenbruna på stekpanna. Du kan också tillreda köttbullarna i en 200-gradig ugn i 10-20 minuter, där tiden beror på storleken på dina bullar.
Morotspuré
Häll vatten i en kastrull och salta rejält. Skala och hacka små puckar av moroten och skala också din vitlöksklyfta. Tillsätt ingredienserna i kastrullen och låt koka i 10-15 minuter tills morötterna mjuknat.
Ta till vara ca 1 dl av spadet du använde för kokning. Sätt morötter, en gnutta smör och vitlöken i en beredare och kör ner till en jämn massa. Om din puré känns för tjock tillsätter du kokspad för att nå önskad konsistens. Krydda ännu vid behov med salt.
Servera köttbullarna med puré och finhackad persilja.
Näringsinnehåll
/ 100g | / servering 350 g | |
---|---|---|
Energi | 577 kJ / 139 kcal | 2020 kJ / 485 kcal |
Fett | 9 g | 31.4 g |
- varav mättat fett | 4.1 g | 14.4 g |
Kolhydrat | 6.4 g | 22.3 g |
- varav sockerarter | 3.5 g | 12.2 g |
Protein | 7 g | 25 g |
Fiber | 1.6 g | 5.6 g |
Salt | 1 g | 3.5 g |
Informationen om näringsinnehållet är riktgivande. Kontrollera produkternas lämplighet för specialdieter på förpackningarna. Källa: Institutet för hälsa och välfärd, Fineli.