Slottstek av nöt innerstek
Kom ihåg två viktiga detaljer när du ger dig i kast med klassikern slotsstek:
För det första, se till att köttet är rumstempererat när det åker in i ugnen. Annars blir köttet segt.
För det andra, gäller det att ha tålamod och låta köttet dra en halvtimme efter att det kommit ur ugnen.
Ingredienser
Slottstek
- 1 Kryddad nötstek
- 6 dl vatten
- 1 köttbuljongtärning
- 1 lök
- 4 ansjovisfiléer
- lagerblad
- 2 msk ättika
- 2 msk sirap
- 4 kryddpeppar
- 6 vitpeppar
Sås
- 1 brk crème fraiche
- 4 dl steksky
- maizena
Instruktioner
Slottstekrecept
Lyft steken några timmar innan tillredning i värmen. Torka innersteken och bryn den i grytan.
Hacka lök och tillsätt i grytan.
Tillsätt de övriga ingredienserna och låt sjuda i grytan på svag värme i ca en timme, vänd steken vid halva koktiden.
När steken är klar, lyft den på folie för att att dra i en halv timme.
Gör en sås av skyn.
Såsrecept
Sila skyn och gör den tjock med maizena vid behov. Tillsätt crème fraiche. Låt sjuda en stund.