Hoppa till innehållet
Liha korvasi lisäaineet

Kött ersatte tillsatsämnen

Snellman tog bort fosfaten ur sina grillkorvar och knackkorvar

Snellmans populära grillkorvar och knackkorvar innehåller nu, enligt konsumenternas önskemål, ännu färre tillsatsämnen än tidigare och smakar dessutom mera äkta än tidigare. Redan tidigare slutade Snellman använda natriumglutamat och svål i sina matkorvar och från början av maj är även den tillsatta fosfaten borttagen. Fosfaten ersattes med mera kött: kötthalten steg med tom. 10 procent. På så sätt är produkterna nu ännu hälsosammare, innehåller färre tillsatsämnen, och är lika smakliga som matkorvarna förr i tiden.

Snellmans produkter är tillverkade av högklassiga råvaror. Vid tillverkningen av grillkorvar och knackkorvar används kött som inte är maskinellt urbenat. Den tillsatta fosfaten togs bort och ersattes med kött, ty konsumenterna önskar få smakfulla produkter med allt färre tillsatsämnen  och högre kötthalt. Finländarnas fosforintag överskrider kostrekommendationerna (600mg/dygn¹) i medeltal 2-3-faldigt.

– Vi vill göra våra produkter så naturliga som möjligt. Vi har redan tagit bort natriumglutamat och svål från våra matkorvar, så nu är det naturligt att ta bort även den tillsatta fosforn. På så sätt får vi hälsosammare produkter. I det nya fosfatfria sortimentet finns bl.a. följande kända produkter Eetvartti och Iivari grillkorvar, Riktig knackkorv, Bratwurst samt  alternativen med ostsmak, berättar Snellmans marknadsförings- och  kommunikationsplanerare Elisabeth Enström.

Tack vare den höga kötthalten smakar Snellmans korvar äkta, är fylliga och passar utmärkt att grillas  samt i olika korvrätter och grytor. Av knackkorvarna kan man exempelvis tillsammans  med ostar och frukt göra delikata cocktailbitar till brunchen eller använda dem i en smaklig potatissallad. Knackkorvarna är också barnens favorit och när man lagar mat till familjens minsta är de en utmärkt ingrediens – oberoende av om det är vardag eller fest.

Högre kvalitet på köttet tar bort behovet av tillsatt fosfat

Genom reformen kunde E-koderna E450 och E451 avlägsnas från Snellmans matkorvar. Fosfaterna är inte giftiga, men enligt undersökningar² är deras ursprung av vikt: tillsatt fosfor i livsmedlen är enligt resultaten skadligare än naturlig fosfor.

– Polyfosfater har i finländsk livsmedelsindutri använts redan i några decennier. Korvarna framställs oftast genom att finfördela kött och andra tillverkningsämnen i en maskin till en  tunn emulsion, som sedan sprutas i en tarm. Fosfat används i emulsionen  som vattenbindande medel. Fosfat  i samarbete med djurprotein binder vatten effektivt, och man behöver inte använda lika högklassigt kött. Kostmässigt är det inte något fel på dessa korvar, men den sämre köttkvaliteten orsakar att köttet inte binder vatten lika bra utan tillsatta kemikalier, berättar Snellmans hygienchef Nina Tiittanen.

Källor:
¹  Officiell rekommendation 600mg/dygn
² Virpi Kemi 2010, Helsingfors Universitet

Tv-reklam:

Tuotetiedot:

Eetvartti är en köttig A-klass grillkorv i naturtarm. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Den slutliga touchen på produkten ger smaken av äkta rök. Hundraprocentigt finländskt kött. Kötthalt 86 %.

Eetvartti ost är en delikat A-klass korv för alla ostvänner. Hundraprocenttigt finländskt kött utan svål, natriumglutamat och tillsatt fosfat. Kötthalt 78 %. En grillkorv i naturtarm. Den slutliga touchen på produkten ger smaken av äkta rök. Hundraprocentigt finländskt kött. Kötthalt 78 %.

Iivari är en mjuk A-klass matkorv med slät sammansättning. Hundraprocenttigt finländskt kött utan svål, natriumglutamat och tillsatt fosfat. Kötthalt 86 %.

Riktig knackkorv har tillverkats sedan 1950-talet och har många trogna fans. Förstklassig knackkorv som smakar som en riktig knackkorv skall smaka. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Kötthalt 89 %.

Ostknackkorv är utvecklad för alla ostvänner och innehåller tre olika emmentalostar som mognat länge samt lagom mycket edam för att avrunda smaken. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Kötthalt 81 %.

Bratwurst är ursprungligen en tysk korv, som smakar bäst stekt eller grillad. Korven är framställd av finhackat kött: av saltat gris- och nötkött. Kryddad att smeka de finländska smaklökarna. Innehåller inte svål, natriumglutamat eller tillsatt fosfat. Kötthalt 69 %.