Siirry sisältöön
Liha korvasi lisäaineet

Liha korvasi lisäaineet

Snellman poisti fosfaatin grillimakkaroistaan ja nakeistaan

Snellmanin suositut grillimakkarat ja nakit ovat kuluttajien toiveiden mukaisesti nyt entistä lisäaineettomampia ja jopa entistä aidomman makuisia.  Jo aiemmin Snellman lopetti natriumglutamaatin ja kamaran käytön ruokamakkaroissaan, ja toukokuusta lähtien tuotteista on poistettu myös lisätty fosfaatti. Fosfaatti korvattiin lihan määrää lisäämällä: lihapitoisuus kasvoi jopa 10 prosentilla. Näin tuotteet ovat entistäkin terveellisempiä ja lisäaineettomampia, mutta yhtä maukkaita kuin ruokamakkarat ennen vanhaan.

Snellmanin tuotteet on valmistettu korkealaatuisista raaka-aineista. Grillimakkaroiden ja nakkien valmistuksessa käytetään lihaa, jota ei ole eroteltu koneellisesti. Lisätty fosfaatti poistettiin ja korvattiin lisäämällä lihaa, sillä kuluttajat toivovat kyselyn mukaan lisäaineettomampia, lihaisampia ja maukkaita tuotteita. Suomalaisen ihmisen fosforinsaanti ylittää ravintosuositukset (600mg/vuorokausi¹) keskimäärin 2-3-kertaisesti.

– Haluamme tehdä tuotteemme niin luonnollisiksi kuin mahdollista. Olemme jo poistaneet ruokamakkaroistamme natriumglutamaatin ja kamaran, joten nyt oli luonnollista poistaa myös lisätty fosfaatti. Näin saamme terveellisempiä tuotteita. Uudesta fosfaatittomasta valikoimasta löytyvät muun muassa tutut Eetvartti ja Iivari Grillimakkarat, Kunnon Nakkimakkara, Bratwursti sekä juustonmakuisia vaihtoehtoja, kertoo Snellmanin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Elisabeth Enström.

Korkean lihapitoisuuden ansiosta Snellmanin makkarat maistuvat aidoilta ja täyteläisiltä ja sopivat erinomaisesti kesällä grilliin ja nuotiolle sekä erilaisiin makkararuokiin, kuten patoihin. Nakeista voi esimerkiksi juustojen ja hedelmien kanssa koota brunssille herkulliset cocktail-palat, tai vaikkapa hyödyntää maukkaassa perunasalaatissa. Nakit ovat myös lasten kestosuosikkeja, ja perheen pienimmille ruokaa valmistaessa ovat ne raaka-aineista parhaimpia – oli kyse sitten arki-illasta tai syntymäpäiväjuhlista.

Lihan korkeampi laatu poistaa lisätyn fosfaatin tarpeen

Snellmanin ruokamakkaroista saatiin uudistuksessa poistettua E-koodit E450 ja E451. Fosfaatit eivät ole myrkyllisiä, mutta tutkimusten² mukaan niiden lähteellä on merkitystä: elintarvikkeisiin lisätty fosfori on tulosten mukaan haitallisempaa kuin luonnollinen fosfori.

– Polyfosfaatteja on käytetty suomalaisessa lihateollisuudessa jo muutaman vuosikymmenen ajan. Makkarat valmistetaan useimmiten hienontamalla liha ja muut valmistusaineet laitteella hienoksi emulsioksi, joka sitten ruiskutetaan suoleen. Fosfaattia käytetään emulsiossa vedensidonta-aineena, koska se sitoo vettä tehokkaasti yhteistyössä eläinproteiinin kanssa. Näin makkaroissa ei tarvitse käyttää yhtä korkealaatuista lihaa. Ravitsemuksellisesti näissäkään makkaroissa ei ole mitään vikaa, mutta lihan alhaisempi laatu aiheuttaa sen, ettei liha sido vettä yhtä hyvin ilman kemikaalien lisäystä, kertoo Snellmanin hygieniapäällikkö Nina Tiittanen.

Lähteet:
¹ Virallinen ravintosuositus 600mg/vuorokausi
² Virpi Kemi 2010, Helsingin yliopisto

Tv-mainos:

Tuotetiedot:

Eetvartti on lihaisa A-luokan grillimakkara luonnonsuolessa. Ei sisällä kamaraa, natriumglutamaattia tai lisättyä fosfaattia. Tuotteelle viimeisen silauksen antaa aidolla savulla savustettu maku. Sataprosenttista suomalaista lihaa. Lihapitoisuus 86 %

Juusto eetvartti on herkullinen A-luokan makkara kaikille juustonystäville. Sataprosenttista suomalaista lihaa ilman kamaraa, natriumglutamaattia tai lisättyä fosfaattia. Lihapitoisuus 78 %.

Iivari on sileärakenteinen ja pehmeä A-luokan ruokamakkara. Sataprosenttista suomalaista lihaa ilman kamaraa, natriumglutamaattia tai lisättyä fosfaattia. Lihapitoisuus 86 %.

Kunnon Nakkimakkaraa on valmistettu 1950-luvulta lähtien, ja sillä on monta uskollista fania. Ensiluokkainen nakkimakkara, joka napsuu ja maistuu siltä kuin kunnon nakkimakkaran pitääkin. Ei sisällä kamaraa, natriumglutamaattia tai lisättyä fosfaattia. Lihapitoisuus 89 %.

Kunnon Juustonakkimakkara on kaikille juustonystäville kehitelty juustonakkimakkara, joka sisältää kolmea pitkään kypsytettyä emmentaljuustoa sekä sopivasti edamia pyöristämään makua. Ei sisällä kamaraa, natriumglutamaattia tai lisättyä fosfaattia. Lihapitoisuus 81 %.

Bratwurst on alkuperältään saksalainen makkara, joka on parhaimmillaan paistettuna tai grillattuna. Makkara on valmistettu hienosti pilkotusta lihasta: suolaisesta porsaan- ja naudanlihasta. Maustettu suomalaisia makuhermoja hiveleväksi. Ei sisällä kamaraa, natriumglutamaattia tai lisättyä fosfaattia. Lihapitoisuus 69 %.