Jos syöt meetvurstia, syö suomalaista
Snellmanin meetvurstit, kuten muutkin Snellmanin tuotteet, tehdään aina Pietarsaaren tehtaalla suomalaisten perhetilojen tuottamasta lihasta. Perheyrityksen periaate tehdä kaikki aina vähän paremmin takaa tuotteidemme laadun ja kansainvälinen IFS Food -sertifikaatti valmistusprosessiemme turvallisuuden.
Viime viikkoina esiin nousseen hepatiitti E -viruskeskustelun myötä Snellmanin Lihanjalostus Oy on halunnut vielä oma-aloitteisesti tutkituttaa meetvurstin raaka-aineena käyttämänsä lihan. Riippumattomassa Eurofins Scientific Finland Oy:n laboratoriossa nyt tutkitut Snellmanin näytteet ovat osoittautuneet täysin puhtaiksi.
”Halusimme vielä varmistaa Snellmanin meetvurstien moitteettomuuden, kun hepatiittitartunnat ovat herättäneet epätietoisuutta monissa kuluttajissa. Aiemminkaan meetvurstituotteistamme ei ole löytynyt hepatiitti E-virusta. Olemme vaalineet raaka-aineidemme laatua ja kehittäneet prosessiamme jo yli 70 vuoden ajan”, kertoo Snellmanin Lihanjalostuksen toimitusjohtaja Roland Snellman.
lyhyesti Snellmanin meetvursteista:
- 100 % suomalaista, korkealaatuista lihaa
- Ei hevosenlihaa eikä sisäelimiä
- Laadun varmistus alkaa suomalaisilta perhetiloilta
- Meetvurstin valmistus alusta loppuun samassa rakennuksessa takaa hyvän hygienian
- Tarkka lämpötilan ja ilmankosteuden valvonta valmistuksen jokaisessa vaiheessa
- Aito savustus koivu- ja leppälastuilla
- Pitkä jälkikypsytys
- 70 vuotta kokemusta meetvurstin valmistuksesta
Tutustu seuraavassa meetvurstin valmistuksen periaatteisiimme ja raaka-aineisiimme niin tiedät, mikä tekee Snellmanin meetvursteista ainutlaatuisen hyviä.
Korkealaatuista lihaa perhetiloilta
Snellmanilla meetvurstin pääraaka-aineina käytetään korkealaatuista, suomalaista, gmo-vapaata porsaanlihaa, naudanlihaa ja silavaa. Lisäksi yksi tuote valmistetaan suomalaisesta kalkkunanlihasta. Snellmanin tuotteissa ei käytetä lainkaan hevosenlihaa tai sisäelimiä. Lihan laadulla on suuri vaikutus tuotteen laatuun ja makuun. Tämä laadun rakentaminen alkaa jo perhetiloilta tarkkaan valvotussa tuotantoketjussa.
Ainutlaatuisen suomalainen maatiaispossu
Meillä Snellmanilla jopa sikojen jalostus on osa korkealaatuisen meetvurstiraaka-aineen varmistamista. Snellman on ainoa suomalainen lihatalo, joka jalostaa sikoja itse Suomessa. Snellman ei siis tuo sikoja (eikä sikojen genetiikkaa) ulkomailta. Koko tuotantoketju on Snellmanin omassa hallinnassa. Omalla jalostustyöllä voimme kehittää terveempiä sikoja kestävältä pohjalta ilman ulkopuolisia paineita. Myös tautiuhat voi hallita paremmin.
Meetvursti valmistetaan yhdessä paikassa
Suuri osa laadun varmistamista liittyy ensiluokkaiseen tuotantohygieniaan eli siihen, kuinka puhtaasti raaka-aineita käsitellään. Snellmanilla oma teurastamo, tuotanto ja lähettämö ovat samassa rakennuksessa Pietarsaaressa. Näin lihaa ei tarvitse kuljettaa paikasta toiseen, vaan raaka-aine liikkuu tuotannossa osastolta toiselle nopeasti – ja hygienisesti. Mitä vähemmän lihaa käsitellään, sen parempi.
Hyvä meetvursti vaatii aikaa ja kokemusta
Meetvurstin valmistaminen on tarkka prosessi, jossa tarvitaan ammattitaitoa. Jokaisen meetvurstinvalmistajan tulee hallita täydellisesti kolme asiaa – hyvät raaka-aineet, kutteriprosessi ja jälkikypsytys. Onnistuminen riippuu paljon kokemuksen tuomasta taidosta käsitellä meetvurstia valmistuksen eri vaiheissa. Kiireelle ei meetvurstin valmistuksessa ole sijaa.
Meetvurstin valmistus kestää monta viikkoa. Ensin liha paloitellaan pienemmiksi paloiksi, jonka jälkeen raaka-aineet sekoitetaan tasaiseksi, karkearakeiseksi meetvurstimassaksi. Valmis massa ruiskutetaan makkarakuoriin.
Tarkka seuranta savustuksen aikana
Makkaroiden pH-arvo, lämpötila ja paino tarkastetaan ja sitten vaunu työnnetään savustusuuniin. Uuni lämpenee hyvin hitaasti ensimmäisten 8–10 tunnin aikana. Sen jälkeen lämpötila nostetaan +24 asteeseen. Lihan pH-arvo laskee ja tuote kutistuu. Uunin käyttäjä seuraa tarkasti, että ilmankosteus ja lämpötila pysyvät oikeissa lukemissa, ettei tuotteen pinta kuivu liian nopeasti. On myös tärkeää, ettei ilmankosteus pääse nousemaan liian suureksi.
Kuivuttuaan 2–3 päivää meetvurstitangot ovat saaneet kauniin punaisen värin. Tämän jälkeen meetvursti savustetaan. Savustus antaa meetvurstille makua ja väriä. Lisäksi se parantaa säilyvyyttä. Meetvurstin savuinen aromi voidaan saada aikaan myös savustusnesteellä, mutta tällöin jäädään ilman savustuksen antamia säilyvyyttä parantavia ominaisuuksia. Meillä Snellmanilla käytetään savustuksessa aitoja leppä- ja koivulastuja. Meetvurstitankoja savustetaan tuotekohtaisesti 2–3 kertaa vuorokaudessa neljän vuorokauden ajan.
Pitkä jälkikypsytys ja viipalointi
Savustuksen jälkeen meetvurstitankoja jälkikypsytetään noin 3 viikkoa suuressa, hyvin ilmastoidussa tilassa. Koska jälkikypsytys kestää kauan, on erittäin tärkeää, että sitä valvoo ammattitaitoinen henkilöstö. Heidän on pystyttävä säätämään tilapäisiä lämpötilan ja ilmankosteuden vaihteluja ja tiedettävä, miltä valmis meetvursti tuoksuu ja näyttää.
Kaiken tämän jälkeen meetvursti viipaloidaan ja pakataan suojakaasupakkaukseen, joka pitää meetvurstin pH-arvon optimaalisella tasolla. Tämän jälkeen tuotteet ovatkin valmiita nautittaviksi.
Snellman on valmistanut meetvurstia aina yrityksen alkuajoilta 1950-luvulta lähtien. Näin ollen ei ole varmaankaan liikaa sanottu, että kyseessä on yksi lempituotteistamme, jonka valmistaminen on meille kunnia-asia.