Upplysta och medvetna konsumenter håller företagen vakna – första gången matallergidagen firas i Finland
Det är många faktorer som skall tas i bekantande då man vill driva en högklassig och ansvarsfull inhemsk köttproduktion. Den 13 oktober firas den första matallergidagen i vårt land. På Snellmans är allergener något som beaktas i alla skeden av verksamheten.
Ämnen som orsakar allvarlig överkänslighet finns listade och tas i bekantande i produktionen. Det är också företagens plikt att på ett tydligt sätt meddela om ämnenas närvaro på produktförpackningen. Listan av allergener är lång, men på Snellmans är det just nu endast mjölk, vete och senap som präglar produktionen.
– Ta till exempel vår kotlett, det är en utmanande produkt när den innehåller alla tre. Det har också lett till att vi producerar våra kotletter i ett isolerat utrymme, förklarar Snellmans köttförädlings näringsexpert Suvi Myllymäki.
beakta risken för korskontamination
Under de senaste åren har man på Snellmans köttförädling aktivt arbetat för att minska på användningen av allergener i produktionen. Som ett resultat av det arbetet finns till exempel selleri eller soja inte längre i produkterna.
– Risken för korskontamination är sen ett kapitel för sig. Vi använder våra produktionslinjer på ett sätt som är optimerat för att minimera riskerna. Regelbunden tvätt och provtagning är en väsentlig del av den här verksamheten. All ost som används vid produktionen av grillkorv förvaras i skilda utrymmen och fraktas till linjen enligt överenskommen rutt, berättar Myllymäki.
Myllymäki lyfter fram ett färskt exempel från leveravdelningen, där mjölk inte längre förekommer. Det faktum att Snellmans sen 2020 kokar sin egen buljong vid Granholmen har gjort leverkorven och leverpastejerna tillgängliga för fler konsumenter som är mjölkallergiker eller överkänsliga för laktos.
fokus på detaljerna vid produktionslinjerna
Ett rigoröst system för egenkontroll styr all Snellmans verksamhet, vilket i det aktuella allergiexemplet innebär att personal genomför dagliga granskningsrundor på avdelningarna för att säkerställa att allting gått rätt till.
– Ännu för en tid sedan hade vi färgkodade verktyg, slevar och kärl i bruk på flera avdelningar, men för tillfället behövs det inte. Rutinerna för tvätt och schemaläggningen av körningarna på linjerna är alla uppgjorda med allergenerna i beaktande, berättar hygienassistent Jenni Rättö.
Det finns inget vattentätt system, men arbetet med att förbättra processerna pågår hela tiden. Vid doseringen och distributionen av kryddor är noggrannhet av största vikt. Vid kryddavdelningen finns ett ventilationssystem som eliminerar dammpartiklar från kryddorna, som dessutom packas i exakta mått och flyttas i slutna kärl till avdelningarna. Systemet gör även att man undviker onödigt spill.
intresset har ökat
Både interna och externa kvalitetsgranskningar gör sitt för att hålla Snellmans köttförädling på framfoten i allergifrågor, där man också byggt upp ett nätverk av samarbete i hela kedjan.
– Vi övar ofta återkallelser av produkter. Det är visserligen ovanligt med återkallelser som beror på allergener, men vi har ett fungerande system för hur vi agerar som vi tagit fram i samarbete med handeln, berättar Myllymäki.
Hon medger att fler och fler konsumenter är i kontakt med Snellmans i frågor om ämnen som orsakar överkänslighet. Ökningen har varit märkbar.
– Som mamma till två små barn vet jag mycket väl hur viktiga frågor det handlar om i matallergifamiljer. Det kommer in många frågor. Under de senaste åren har vi märkt hur antalet ökat. Vi har att göra med mer upplysta och medvetna konsumenter, föräldrar som har koll och tar reda på. Lyckligtvis finns det mycket information och forskning att tillgå, avrundar Myllymäki.
fakta om matallergier
- I år är det första gången man firar nationella matallergidagen (13.10), i fokus i år ligger allergier hos små barn. Oro över barnets mående, tillredningen av passande måltider flera gånger om dagen och eventuella vaknätter med oroliga magar eller exem samt vånda över symptom och upprepade läkarbesök prägla många familjers vardag
- Stödgrupper, nätverk, fungerande rutiner, tillgång till och öppenhet inför information är alla saker som kan underlätta vardagen, då man lever med en matallergi
- Det går även att få hjälp via tjänsten erimenu.fi en tjänst som uppehålls av professionella näringsvetare och är helt avgiftsfri. På sidan finns recept som gör det möjligt att tillreda god, mångsidig och näringsrik mat och olika bakverk. Recepten är gjorda av allergiexperter och råvaru-uppgifterna kommer direkt från producenterna.
- I tjänsten kan du spara dina egna allergener eller de allergener som bör undvikas i just din familj, då vaskar Erimenu-tjänsten fram skräddarsydda recept för just dina behov och med beaktande av dina begränsningar.