Hoppa till innehållet
”Suhtautumisemme arkiseen jauhelihaan muuttui täysin” – rohkea päätös antoi suomalaisille mahdollisuuden parempaan 2

”Vårt sätt att se på vardagligt malet kött förändrades i grunden” – modigt beslut gav finländarna möjlighet till något bättre

I över tio år har vänner av matlagning haft tillgång till en till smaken och egenskaperna unik produkt, Riktigt malet kött från Snellmans. Samma grundprinciper ofruset, färskt och finländskt är fortfarande i centrum när vi gör denna vardagsklassiker.

För ett drygt decennium sedan uppstod en känsla på Snellmans att vi borde göra något åt vårt malet kött. Kvaliteten på produkten varierade för mycket med tanke på att produkten redan då utgjorde ett fundament i det finländska vardagsköket.

– Budskapet från människorna var tydligt, de älskade malet kött för det åt man allra mest. Då slog tanken oss att vi borde respektera våra konsumenter och göra just denna mest vardagliga produkt så bra som vi bara kan. Idén gick ut på att göra ett otroligt färskt malet kött från enbart ofrusna råvaror. Då skulle köttet smaka bättre och generera mindre vätska vid stekning, konstaterar Snellmans köttförädlings marknadsförings- och kommunikationschef Tommi Fors.

Ofruset, färskt och finländskt

År 2009 dök Herr Snellmans Riktigt malet kött upp i butikerna och det handlade om en rejäl förbättring för en vardaglig och populär produkt.


År 2009 dök Herr Snellmans Riktigt malet kött upp i butikerna.

Hädanefter skulle Riktigt malet kött alltid göras av färskt, ofruset kött. Det kanske låter som en enkel sak att genomföra, men det var inte fallet.

– Vi kunde tidigare alltid balansera upp svängningarna i efterfrågan med hjälp av ett fryslager av råvaror för malet kött. Det var på ett sätt till och med lite enklare, minns Jakobstadsbon Miro Luoto som var arbetsledare under den stora förändringsprocessen.

”Jag minns att jag i något skede konstaterade att det inte kommer att lyckas”

För herr Snellman kommer alla råvaror till malet kött, inhemskt nöt- och svinkött, från de egna producenterna vid finländska familjegårdar.

Hela idén med att sälja malet kött där råvarorna inte varit i frysen fick konsekvenser för hela produktionskedjan. Allt från primärproduktionen till produktionen och vidare till logistiken sattes under lupp.

– Det blev sist och slutligen inte så stora strukturella förändringar. Vårt sätt att se på malet kött förändrades i grunden, med större fokus på god planering. Det är sist och slutligen lättare att göra Riktigt malet kött, även om jag minns att jag i något skede konstaterade att det inte kommer att lyckas, skrattar Luoto idag.

färskt och fräscht i ny förpackning

Produktionskedjan för Riktigt malet kött är uppbyggd så att resan från gården till butikshyllan i snitt bara tar tre dagar. Köttet bevarar då sin struktur, fräschör och smak på bästa sätt.

Och det faktum att köttets råvaror aldrig varit i frysen gör det tryggt för finländarna att antingen frysa produkten eller den maträtt eller maträtter man tillreder av det.

Lägg till då, att förpackningen för Riktigt malet kött nyligen förbättrats rejält. Den nya flowpack-förpackningen använder 76 % mindre plats än föregångarna och lyckas samtidigt bevara köttets luftighet. Det betyder också att det smular betydligt lättare vid stekning.

Flowpack sparar stora mängder plast.

– Det här är en förpackning som är till fördel för konsumenten, både med tanke på användningen och miljön. Snellmans Riktigt malet kött har nu Finlands mest ekologiska förpackning för malet kött, konstaterade Anders Storsved i maj i samband med lanseringen

Visst kunde man kanske göra malet kött på ett enklare sätt – men då skulle det inte vara Riktigt malet kött.