Siirry sisältöön
”Suhtautumisemme arkiseen jauhelihaan muuttui täysin” – rohkea päätös antoi suomalaisille mahdollisuuden parempaan 2

”Suhtautumisemme arkiseen jauhelihaan muuttui täysin” – rohkea päätös antoi suomalaisille mahdollisuuden parempaan

Jo yli vuosikymmenen ajan suomalaisille ruoanlaiton ystäville on ollut tarjolla maultaan ja ominaisuuksiltaan ainutlaatuinen tuote, Herra Snellmanin Kunnon jauheliha. Samat periaatteet – pakastamattomuus, tuoreus ja kotimaisuus – määrittävät vielä tänäkin päivänä tätä arjen klassikkoa.

Reilu vuosikymmen sitten Snellmanilla heräsi tarve tehdä jotain jauhelihalle. Tuotteen laatua pidettiin yleisesti vaihtelevana, vaikka siitä tehtiin jo silloin useat suomalaisten suosikkiruuat.

– Ihmiset kertoivat meille rakastavansa jauhelihaa ruuanlaitossa, koska sitä syötiin kaikkein eniten. Ajattelimme, että meidän pitäisi kunnioittaa kuluttajaa tekemällä juuri tämä kaikkein arkisin tuote niin hyvin kuin osaamme. Syntyi ajatus tehdä ainutlaatuisen tuore jauheliha täysin pakastamattomasta lihasta. Näin jauheliha maistuisi paremmalta ja siitä irtoaisi vähemmän nestettä paistettaessa, toteaa Snellmanin Lihanjalostuksen markkinointi- ja viestintäjohtaja Tommi Fors.

TUOREUS, PAKASTAMATTOMUUS, SUOMALAISUUS 

Snellman toi vuonna 2009 kauppoihin Kunnon jauhelihan, jossa oli kyse huomattavasta parannuksesta erittäin arkipäiväiseen tuotteeseen.

Kunnon jauheliha tuli kauppoihin vuonna 2009.

Tästä eteenpäin Kunnon jauheliha tehtäisiin aina tuoreesta, pakastamattomasta lihasta. Kuulostaa ehkä yksinkertaiselta, mutta oli kaikkea muuta.

– Jauhelihan raaka-aineen osalta tasapainoa tuotannossa oli ylläpidetty pakastimen avulla, koska näin tasoitettiin kysynnän ja tarjonnan välisiä piikkejä. Se oli tavallaan jopa helpompaa, muistelee työnjohdon tehtävissä silloin ollut Pietarsaarelainen Miro Luoto.

”TAISIN JOSSAIN VAIHEESSA LAUSUAKIN, ETTÄ TÄMÄ EI TULE ONNISTUMAAN”

Snellman saa kaiken jauheliharaaka-aineensa, kotimaisen naudan- ja porsaanlihan, omilta tuottajiltaan, suomalaisilta perhetiloilta.

Jotta jauhelihaa voitiin edes ajatella myytävän pakastamattomana, koko prosessi raaka-aineen hankinnasta tuotantoon oli mietittävä uusiksi.

– Loppujen lopuksi ei ollut niinkään kyse valmistuksen suurista rakenteellisista muutoksista. Suhtautumisemme jauhelihaan muuttui täysin, aloimme tekemään sitä hyvän suunnittelun kautta. Kunnon jauhelihan tekeminen on kuitenkin sitten loppujen lopuksi helpompaa, vaikka itse taisin jossain vaiheessa lausuakin, että tämä ei tule onnistumaan, Luoto naurahtaa.

TUOREUTTA JA RAIKKAUTTA MYÖS UUDESSA PAKKAUKSESSA

Kunnon jauhelihan tuotantoketju on rakennettu niin, että tuotteen matka tilalta kaupan tiskille kestää keskimäärin vain kolme päivää. Näin tuote säilyttää tuoreutensa, rakenteensa ja makunsa parhaiten.

Ja koska jauheliha ei ole missään vaiheessa käynyt pakastimessa, voi kuluttaja huoletta pakastaa kotona sekä jauhelihan että siitä tehdyt ruoat.

Kaiken lisäksi Kunnon jauhelihan uusi pakkaus on tehnyt tuotteesta entistä paremman. Uuteen flowpack-pakkaukseen käytetään 76 % vähemmän muovia ja se säilyttää lihan kuitenkin kuohkeana ja helposti murustuvana.

Flowpack-uudistus oli merkittävä teko, joka säästää todella paljon muovia.

– Tässä on pakkaus, joka tuo lisäarvoa kuluttajalle. Sekä käytettävyyden että ympäristön kannalta. Snellmanin Kunnon jauhelihalla on nyt Suomen ekologisin jauhelihapakkaus, sanoi lihanjalostuksen hankintapäällikkö Anders Storsved lanseerauksen yhteydessä toukokuussa.

Kyllä jauhelihaa voisi tehdä helpomminkin – mutta silloin se ei olisi Kunnon Jauhelihaa.